Friday, 11 October 2013

Σεξ/φαγητό/συναναστροφές: οι μεγάλοι καταναλωτές (2ο μέρος: σεξ)


Με τον όρο σεξ εκτός από τις «διεγερτικές» εικόνες που βλέπουμε καθημερινά(!) παντού, θα συμπεριλάβουμε και την ανάγκη για επικράτηση. Μην ξεχνάτε ότι ο αρχικός λόγος που μας δόθηκε αυτή η ανάγκη-ευχαρίστηση είναι να διαδώσουμε το ανθρώπινο είδος. Αργότερα έγινε ακόμα πιο προσωπική η ανάγκη αυτή: να διαδώσουμε τα δικά μας γονίδια, τις δικές μας ιδιότητες (διαβάστε το “The Selfish Gene” από τον Richard Dawkins για να αναθεωρήσετε τις θεωρίες περί αγάπης και σεξ).

Μου είχε κάνει εντύπωση ένα βιβλίο που διάβασα γραμμένο από μια πόρνη: έγραφε για μια σκέψη που της είχε έρθει ακριβώς όταν κάποιος εκσπερμάτωνε πάνω της, μετά από 10 λεπτά «συνουσίας». Έλεγε λοιπόν πόσο τέλεια είναι η δουλειά της αφού για 10 μόνο λεπτά μπορεί τόσα λεφτά και πως για αυτά τα 10 λεπτά οι άνθρωποι παράγουν και ξοδεύουν εκατομμύρια προϊόντα: εσώρουχα, σέξι ρούχα, μουσικές, ταινίες, αξεσουάρ, προφυλακτικά, αντισυλληπτικά, πορνεία, δικηγόροι για διαζύγια λόγω μοιχείας, πλαστικές εγχειρίσεις, χάπια, βιταμίνες, ψυχολόγοι, μπαρ, μυστικά τοπία… όλα για αυτά τα 10 λεπτά! Αυτό είναι η υλική πλευρά της αλήθειας. Η νοητική πλευρά είναι ακόμα πιο ...σπάταλη. Δεν θα αναφερθώ στην υπερβολή που διαδίδει ότι οι άντρες σκέφτονται το σεξ 3 φορές το λεπτό (δεν γίνεται!) αλλά σίγουρα πολλή νοητική ενέργεια αφιερώνεται στο πώς να είμαστε σέξι, πώς να κατακτήσουμε, πώς να βρούμε σεξουαλικό σύντροφο, αν έχουμε σύντροφο τι στάσεις θα κάνουμε, πότε, πως, πόσες φορές, πόση ώρα, αν είναι καλύτεροι οι άλλοι, πόσο καλύτεροι είμαστε εμείς, πόσο θα κρατήσει αυτή η υπεροχή, γιατί αυτή να έχει ωραιότερο κ* από μένα, τι ωραία/ος ήταν αυτός/η στην ταινία, πως θα κερδίσουμε αυτόν/ην κτλ κτλ κτλ΄
Και πριν βιαστείτε να σκεφτείτε «εγώ δεν είμαι έτσι» θυμηθείτε ότι ζούμε σε μια εποχή που το σεξ είναι η πιο δημοφιλής λέξη στο διαδίκτυο και η πορνεία είναι μέσα στις top ten επικερδής επιχειρήσεις μαζί με το πετρέλαιο, όπλα, φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι απορροφά την συλλογική ενέργεια , άρα και τη δική μας ενέργεια. Άλλωστε θυμηθείτε τη σύνδεση επικράτησης-σεξ. Πολλές γυναίκες (από ότι βλέπω, ακούω και καταλαβαίνω, αφού είμαι γυναίκα) δεν έχουν καμία διάθεση να σκεφτούν το σεξ, αναγκάζονται όμως να ασχοληθούν, για να κρατήσουν την οικογένεια τους (και να προσέχει ο πατέρας τα παιδιά του) ή για να προσελκύσουν την προσοχή.

Ελπίζω να έχετε πειστεί ότι το σεξ και η επικράτηση είναι ένας άλλος «μεγάλος καταναλωτής». Είναι δηλαδή μια υπόθεση που απορροφά πολλή από την προσοχή του ανθρώπου και τον εμποδίζει να δώσει προσοχή στο άνοιγμα του εγκεφάλου. Προσοχή = ενέργεια. Όπου πάει η προσοχή μας, εκεί πάει και η ενέργεια μας. Αν τον περισσότερο χρόνο σκεφτόμαστε τα παραπάνω, και τον υπόλοιπο χρόνο τι θα φάμε και τον υπόλοιπο χρόνο τον περνάμε σε κοινωνικές συναντήσεις για να «μη νιώθουμε μόνοι»… δεν αφήνουμε προσοχή=ενέργεια για κάτι Άλλο.

Δεν θα εισηγηθώ να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα (αυτό θα γίνει από μόνο του σε μερικές εκατοντάδες/χιλιάδες χρόνια), ούτε να απομονωθούμε σε σπηλιές «πολεμώντας» τα καταπιεσμένα μας ένστικτα.

Οι πνευματικοί δάσκαλοι προτείνουν πρώτα από όλα ΕΠΙΓΝΩΣΗ: να συνειδητοποιήσουμε που πάει η προσοχή μας και να αποφασίσουμε αν θέλουμε να πηγαίνει εκεί. Τίποτα άλλο. Υπάρχουν καλά και κακά νέα για την νοητική ενέργεια: τα κακά είναι ότι οι «καταναλωτές» την σπαταλούν ασύστολα. Τα καλά είναι ότι η ενέργεια υπάρχει άφθονη και αναπληρώνεται σύντομα (μέχρι να ξανασπαταληθεί). Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει επίγνωση, θα νιώσουμε την συνεχή σπατάλη ενέργειας και θα μπορέσουμε να κάνουμε διαλείμματα ώστε να υπάρχουν και μέρες/ώρες που δεν θα υπάρχει συνεχή σπατάλη. Το διάλειμμα μπορεί να είναι ο διαλογισμός, μια βόλτα στην παραλία όπου θα νιώθουμε τα πόδια μας να πιέζουν την άμμο, η συγκέντρωση στο φως του ήλιο που αλλάζει ποιότητα κάθε 1-2 ώρες, στο άκουσμα του ανέμου, στην θαυματουργή διαδικασία της αναπνοής, στην επαφή με το κατοικίδιο μας, στην μυρωδιά ή την όψη ενός λουλουδιού και τόσα άλλα «ασήμαντα-σημαντικά» όπου μπορούμε να δώσουμε την προσοχή μας αντί να την κατασπαράζουν οι «μεγάλοι καταναλωτές». Έτσι μειώνουμε την παντοδυναμία τους.

Μετά θα περάσουμε στο επόμενο βήμα: συνειδητοποίηση ότι η σεξουαλική ενέργεια= συμπυκνωμένη ζωτικότητα (πράνα). Τη συμπυκνωμένη πράνα κάποιοι την λένε Κουνταλίνι. Αυτό σημαίνει ότι η σεξουαλική ενέργεια δεν είναι κάτι που απαραίτητα πρέπει να ελευθερωθεί κάνοντας σεξ. Μπορεί επίσης να διοχετευτεί στα ανώτερα κέντρα μας. Στη γιόγκα υπάρχουν πολλές τεχνικές που διοχετεύουν την ενέργεια προς τα πάνω (αφού πρώτα παραχθεί και διατηρηθεί). Η Κρίγια Γιόγκα συγκεντρώνεται ειδικά στον έλεγχο και διοχέτευση της πράνα προς τον εγκέφαλο. Ο μοντέρνος άνθρωπος της δύσης όμως, παρεξηγεί αυτές τις τεχνικές, τις χρησιμοποιεί λάθος και δημιουργεί γύρω από αυτές ένα τεράστιο σύννεφο ψευδαισθήσεων και τελικά δεν πετυχαίνει τίποτα. Για αυτό και τονίζω: το δεύτερο βήμα είναι απλά πειραματισμός και συνειδητοποίηση ότι η σεξουαλική ενέργεια μπορεί να μην σημαίνει πάντα σεξουαλική πράξη και ελευθέρωση. Η συνειδητοποίηση αυτή πρέπει να γίνει απλά, αργά και χωρίς καταπίεση. Αρχίστε να πειραματίζεστε με τη σεξουαλική σας ενέργεια. Αρχίστε να αναγνωρίζετε πότε η λεκάνη είναι γεμάτη με πράνα*- πότε δηλαδή η λεκάνη σας είναι διεγερμένη. Όταν η λεκάνη γεμίσει ασφυκτικά με πράνα, τότε αρχίζει μια απεγνωσμένη ανάγκη για σεξουαλική έκφραση. Αυτό τη σημερινή εποχή γίνεται πολύ γρήγορα αφού υπάρχουν διεγερτικά μηνύματα παντού. Τώρα ελευθερώστε την ανάγκη σας αυτή (κάντε σεξ). Τώρα συγκρίνετε τη διαφορά στην αίσθηση στη λεκάνη πριν και μετά την σεξουαλική έκφραση. ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.
ΠΡΟΣΟΧΗ 1: όταν είμαστε ερωτευμένοι αυτό αποτελεί ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο. Όταν υπάρχει αυτό το ορμονικό κοκτέιλ του έρωτα τότε η λεκάνη γεμίζει πολύ γρήγορα και υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουμε να καταλάβουμε το άδειασμα αφού μόλις αδειάζουμε, ό «έρωτας» μας γεμίζει αυτόματα. Έτσι η διαφορά πριν και μετά είναι μηδαμινή. Αυτό όμως συνήθως κρατάει το μέγιστο 2.5 χρόνια. (Απολαύστε το και αναβάλετε τα σεξουαλικά πειράματα για αργότερα!)

ΠΡΟΣΟΧΗ 2: Όταν η ελευθέρωση της σεξουαλικότητας γίνεται με αυνανισμό ή πορνεία το άδειασμα είναι ολοκληρωτικό αφού δεν υπάρχει καμία ανταλλαγή ενέργειας- μόνο ελευθέρωση. Αντίθετα λοιπόν με την περίπτωση του έρωτα, στον αυνανισμό/πορνεία είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ πριν και μετά. Γι αυτό και πολλοί έχουν κατάθλιψη μετά από αυτά. (Η συνεύρεση ατόμων που δεν έχουν καμιά επικοινωνία όπως πχ αντρόγυνα που βαρέθηκαν και δεν εκτιμούν ο ένας τον άλλο πια, έχει την ίδια ενεργειακή ανταλλαγή με την πορνεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ 3: για να απαλλαγείτε από τις ενοχές έχετε υπ όψιν ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΕΞ ΠΟΥ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΟΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΚΑΝΗ. Είναι όλοι οι «μεγάλοι καταναλωτές»: βαρυστομαχιά, καταπιεσμένη πείνα, νεύρα, αγωνία για επικράτηση, ψυχολογικός πόλεμος, σεξουαλική καταπίεση κ.α. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με αυτά αν θέλετε.

*Βοηθητική σκέψη: η λεκάνη είναι γεμάτη όταν:
1. Νιώθουμε μια ελαφριά δόνηση
2. Την νιώθουμε ελαφρώς ηλεκτρισμένη
3. Νιώθουμε ένα αίσθημα πληρότητας ή ευχαρίστησης εκεί
4. Νιώθουμε νοητικά συγκεντρωμένοι και δυνατοί.
5. Νιώθουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει
6. Νιώθουμε σεξουαλική διέγερση
7. Πάρα πολλά άλλα αφού κάθε άνθρωπος το νιώθει διαφορετικά- παρακαλώ συμπληρώστε στα σχόλια αν θέλετε για να βοηθήσουμε κι άλλους να βρουν το αίσθημα αυτό.

Τρίτο βήμα: Αφού συνειδητοποιήσαμε την ενέργεια που φυλάσσετε στην λεκάνη για ΟΛΕΣ μας τις ανάγκες, σεξουαλικές και μη, και αφού συνειδητοποιήσαμε πότε και πως χρησιμοποιείται η ενέργεια αυτή, κάνουμε το σύνδεσμο λεκάνη-εγκέφαλος. Φανταστείτε τη λεκάνη σαν ένα δοχείο (στα σανσκριτικά η λεκάνη λέγεται «το δοχείο που περιέχει το ιερό υγρό», και στα ελληνικά το πίσω οστό της λεκάνης λέγεται «ιερό οστό»). Φανταστείτε αυτό το δοχείο να ενώνεται με την σπονδυλική στήλη και μέσω της σπονδυλικής στήλης με τον εγκέφαλο (δείτε την εικόνα). Νιώστε αυτή την ένωση. Διαλογιστείτε σε αυτήν την ένωση.  Ότι συμβαίνει στη λεκάνη, συμβαίνει και στον εγκέφαλο. Όχι μόνο ενεργειακά αλλά και ορμονικά. (Διαβάστε το άρθρο Sexual Attraction and The Flowering of Love που αναφέρει ότι  «στον άνθρωπο το αναπαραγωγικό σύστημα είναι σχεδιασμένο με πολλές συνδέσεις με τον εγκέφαλο».). Είναι σημαντικό: ΝΙΩΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ. Μόνο αν νιώσετε την ένωση θα μπορέσετε να καταλάβετε τις πρακτικές της κρίγια γιόγκα και όχι πριν. Κάντε την εξής νοητική άσκηση: την επόμενη φορά που νιώθετε γεμάτη τη λεκάνη, νιώστε/οραματιστείτε τη λεκάνη να καίγεται. Μετά οραματιστείτε ότι αντί για καπνός βγαίνει ένα διάφανο αέριο λόγω της καύσης και περνάει μέσα από την σπονδυλική στήλη στον εγκέφαλο. Το αέριο αυτό που είναι πολύ λεπτοειδές, καθαρό και περιέχει και άτομα φωτός, γεμίζει και δυναμώνει τον εγκέφαλο.

Σε πρώτο στάδιο οι συνειδητοποιήσεις αυτές είναι αρκετές για να φέρουμε κάτω από την επίγνωση μας τον «μεγάλο καταναλωτή». Πιο δυνατές τεχνικές έρχονται πολύ αργότερα, και κάτω από στενή καθοδήγηση κάποιου που φανερά έχει ανοίξει περισσότερα κέντρα του εγκεφάλου του.    

Σημείωση: στα μαθήματα γιόγκα , πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε διαδικασία επίγνωσης της σεξουαλικής ενέργειας, χρησιμοποιούμε ασκήσεις ελευθέρωσης ,μπλοκαρισμάτων (Shakti bhandas). Αυτό «αδειάζει» τη λεκάνη από τα σκουπίδια ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε καλύτερα την ενέργεια αλλά και να αφήσουμε χώρο στην ενέργεια να αποθηκευτεί.
No comments:

Post a Comment

Prana - universal energy by Maro Papamichael

Our yoga philosophy teacher, defined prana as the vital energy necessary for us to function in the physical world.   She asked us t...