Η τέχνη της χαλάρωσης, απαραίτητο βήμα για το διαλογισμό (από την Έλενα Αναστασιάδου)

Μια υπέροχη οπτική από την Έλενα Αναστασιάδου που συνοψίζει όλα όσα αναλύουμε και δουλεύουμε τον τελευταίο καιρό με την ομάδα του Yoga Step by Step και Kriya Yoga.
Νομίζω θα βοηθήσει όλη την ομάδα έτσι το δημοσιοποιώ με την άδεια της. 

Elena Anastasiadou

The Art of Relaxation
Four Fold Relaxation

Είμαστε ένα όμορφο κουτί με λαμπερό περιτύλιγμα… το περιτύλιγμα είναι ένα κράμα  από ματαιοδοξίες, φοβίες, προσκολλήσεις, πόθους, επιθυμίες, θλίψη, ενοχές. Από τη μέρα που γεννιόμαστε φορτωνόμαστε ταμπέλες και «όρους αξίας». Οι όροι αξίας είναι επιταγές που παίρνουμε από το περιβάλλον μας για το  πως πρέπει να είμαστε αν θέλουμε να είμαστε αρεστοί, αγαπητοί, επιτυχημένοι.  Οι «όροι αξίας», οι κοινωνικές επιταγές μαζί με τα ζωώδη ένστικτα του κατωτέρου μας εαυτού, μας κρατούν δέσμιους στο υλικό επίπεδο με αποτέλεσμα να χάνουμε το κέντρο μας και την ικανότητα για αυτογνωσία. Χτίζουμε τοίχους και φυλακές και τις βάφουμε με ωραία χρώματα, δουλεύουμε για την ύλη, ζωγραφίζουμε ψευδαισθήσεις, κονταίνουμε τις αναπνοές μας για να μην αισθανόμαστε τον μουχλιασμένο αέρα του κελιού μας… και ολοένα φτιάχνουμε σκέψεις… οι οποίες γίνονται τακτικές και συνεχείς και παίρνουν το σχήμα στροβίλων και έχουν πια δική τους υπόσταση! Τα Chitta Vrittis δημιουργούν σιγά σιγά  Samskaras (συνήθειες), τα οποία δημιουργούν Vasanas (προγραμματισμούς).

Τα vasanas έχουν τεράστια υπόσταση και ο τρόπος να τα ανακαλύψουμε και να καταργήσουμε είναι η αυτοπαρατήρηση και ο διαλογισμός.

Η διαδικασία διερεύνησης του πραγματικού μας εαυτού είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο να τον αγαπήσει, να απαλλαγεί από την «ψεύτικη εικόνα» και να καθαρίσει από όλα αυτά που τον βαραίνουν στο ταξίδι της επιστροφής προς τη δημιουργική μας πηγή. Όταν καταφέρουμε να αποδεσμευτούμε από την σκλαβιά του υλικού κόσμου τότε ανοίγει ο δρόμος προς την πνευματικότητα.

Τα εργαλεία μας για την πνευματικότητα είναι η δράση, η αυτό-παρατήρηση, η αποταύτιση από το «εγώ» του κατώτερου μας εαυτού και ο διαλογισμός.

Αν ο διαλογισμός είναι αδύνατος, εργαζόμαστε με την αυτοπαρατήρηση. Χρησιμοποιούμε τη ζωή όπως λέει η δασκάλα μας, για να πειραματιστούμε και να κάψουμε πεποιθήσεις. Η ζωή είναι για να ζήσουμε τις εμπειρίες που χρειαζόμαστε. Όλο το σύμπαν έχει φτιαχτεί για την εξέλιξη μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή και να εξελιχθούμε, ή να πάρουμε τη ζωή προσωπικά και να αυτοκαταστραφούμε. Δική μας επιλογή !


Τα διαδοχικά στάδια του δρόμου για τον διαλογισμό είναι:

1.   Καθαρισμός/Τακτοποίηση του εξωτερικού μας κόσμου

Ο Κρισναμούρτι λέει ότι πριν τον διαλογισμό πρέπει να τακτοποιήσουμε το «σπίτι μας» (εννοώντας τις σκέψεις του μυαλού μας) … θα έλεγα όμως πριν από αυτή μας την προσπάθειά είναι πολύ σημαντικό να τακτοποιήσουμε τον χώρο που θα διαλογιστούμε και να δημιουργήσουμε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον. Για να συνδεθούμε με την ροή της κοσμικής ενέργειας απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και χρόνο απομόνωσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον.


2.   Letting down (αφήνω τον υλικό κόσμο)

Να αφήσουμε τις «κοινωνικές επιταγές», τα ζωώδη ένστικτά μας, τις ματαιοδοξίες, τις φοβίες, τις προσκολλήσεις, τους πόθους, τις επιθυμίες, τη θλίψη και ενοχές που μας κρατούν δέσμιους στο υλικό επίπεδο. Να σταματήσουμε να δουλεύουμε για την ύλη και να ξεχνάμε τη ψυχή.

Είναι εύκολο για μας να εγκλωβιστούμε στον φυσικό κόσμο και να πιστέψουμε ότι το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που βλέπουμε. Αυτό κάνουμε αιώνες τώρα. Αγνοούμε ότι το ενεργειακό μας πεδίο επίσης επικοινωνεί με την κοσμική ενέργεια.

Με το να κατανοήσουμε ότι αυτή η επικοινωνία υπάρχει, η επικοινωνία όλων των επιπέδων του αληθινού εαυτού μας με το Σύμπαν, βοηθάμε στην αποκατάσταση της επικοινωνίας αυτής. Και μέσα απ΄ αυτό, βιώνουμε βαθιά μεταμόρφωση σε όλα μας τα επίπεδα, σώμα, νου, πνεύμα και ψυχή.

3.   Giving Up (Απελευθερώνομαι από όλους τους περιορισμούς του Σώματος/Νου/Πνεύματος)

Να απελευθερωθούμε από όλους τους περιορισμούς του σώματος/νου/πνεύματος, από τις ψευδαισθήσεις και από τις σκέψεις (chitta vritti) που διαστρεβλώνουν το αληθινό μας είναι. Οι τακτικές σκέψεις αν δεν κοπούν από τη ρίζα θα δημιουργήσουν αργότερα kleshas τα οποία θα διαμορφώσουν και θα χρωματίσουν τις επιθυμίες μας, τους φόβους και τις προσκολλήσεις μας. Ο Κρισναμούρτι λέει πρέπει να τακτοποιήσουμε το «σπίτι» μας, να έχουμε επίγνωση των σκέψεων και του μυαλού μας. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τον εαυτό μας και θα καλλιεργήσουμε την συμπόνοια και την αγάπη για τους άλλους.

4.   Giving In (αγαπώ τον εαυτό μου)

Αφού καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από το υλικό επίπεδο και από τους φόβους μας τότε πρέπει να αγαπήσουμε βαθιά τον εαυτό μας. Άλλωστε ο διαλογισμός είναι να είμαστε συντροφιά με τον εαυτό μας. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια γιορτή με τον εαυτό μας και την απόλαυση της μοναχικότητας μας. Μόνο ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του μπορεί να διαλογίζεται αλλιώς ξεφεύγει συνεχώς από τον αληθινό εαυτό σου.
Για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε βαθιά και αληθινά τον εαυτό μας θα πρέπει να αποτιμήσουμε το επίπεδο της αρνητικής ενέργειας μέσα μας και να περιορίσουμε τον εσωτερικό διάλογο του «Εγώ» όταν κρίνει και αμφιβάλλει.

Αν καταφέρουμε να περιορίσουμε αυτόν τον εσωτερικό αρνητικό διάλογο θα μείνουμε αποσυνδεμένοι με την κοσμική ενέργεια (δημιουργική πηγή) που είναι άφθονη και διαθέσιμη πάντα.  Άλλωστε η ελευθερία και η ευτυχία είναι αποτέλεσμα των σκέψεων μας.

«Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και τα πράγματα θα αλλάξουν.» ― Wayne W. Dyer

5.   Giving Over (παράδοση στη δημιουργική πηγή)

Το τελευταίο στάδιο της διαλογιστικής προσπάθειας είναι η παράδοση στο ανώτερο και η σύνδεση με την κοσμική ενέργεια. Η σύνδεση σώματος / νου και πνεύματος με τη δημιουργική μας πηγή. Όσο πιο πολύ διαλογίζεται κάποιος, τόσο περισσότερη κοσμική ενέργεια λαμβάνει-αυτή ενέργεια θα ρέει μέσα σε όλα τα επίπεδα του εαυτού. Αν υπάρχει συνέπεια, ο διαλογισμός μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγαλύτερα διαστήματα ΜΗ-ΝΟΥ (χωρίς σκέψεις), όπου κανείς είναι ανοιχτός σε όλη την γνώση του Σύμπαντος. Το στάδιο αυτό είναι «ένας μικρός θάνατος» του φυσικού μας κόσμου και η επανασύνδεση της ψυχής με τη δημιουργική πηγή (φως). Δεν είναι τίποτε άλλο από την κορύφωση της ολοκλήρωσης του ανθρώπου.

Τώρα η δασκάλα μου θα διερωτάται αν αυτά που γράφω είναι γνώση ή βίωμα… είναι λοιπόν ένα κράμα από βίωμα και γνώση… μέχρι σήμερα έχω φτάσει στα τρία η τέσσερα στάδια της διαλογιστικής προσπάθειας… τυχαία καμιά φορά, ενστικτωδώς κάποιες άλλες φορές… πολλές φορές πετάγομαι άτακτα από το ένα στάδιο στο άλλο και η προσπάθεια πέφτει στο κενό…
τώρα που η γνώση έχει τακτοποιηθεί και ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου θα συνεχίσω συνειδητά την διαλογιστική μου προσπάθεια (και τα πειράματα με glitter και πέρλες … μέχρι να καθαρίσει η ροή του νερού).


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ  https://www.youtube.com/watch?v=cxNDpy4NqtI



1 σχόλιο:

  1. Όμορφη εργασία Έλενα και τακτοποιημένη. Όλα αρχίζουν και κινούνται με μια σειρά. Ας είναι και στη ζωή η ίδια σειρά και τάξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Popular / Δημοφιλέστερα

Favourite / Αγαπημένα

Μετά το Χώμα

  Όταν η ψυχή αλάφρωσε από το χώμα Έμεινε σε μια γωνιά με ημίφως Για να ορίσει τι θα κρατήσει.   Αναμνήσεις αναπάντεχες Εμπειρίε...