ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗ (Patanjali – Yoga Sutras)



(για την αποφοίτηση της πρώτης ομάδας φιλοσοφίας της γιόγκα Yoga Step By Step – Ιούλιος 2016)

Η γιόγκα έτσι όπως την παρουσιάζουμε εδώ μαζί, είναι μια συστηματική μέθοδος , που εργάζεται σταδιακά πάνω στους προγραμματισμούς εκείνους που εμποδίζουν τη φώτιση μας , αντικαθιστώντας τους με Θεϊκά ένστικτα.

Έτσι εργάζεται σταδιακά πάνω στο εγώ/kleshas*/κάρμα το τρίπτυχο που εμποδίζει τη φώτιση μας.
Η γιόγκα στην πλήρη της μορφή , είναι μια συστηματική μέθοδος φώτισης.
Οι άσανας δυναμώνουν το σώμα και εργάζονται πάνω στη σωματική μνήμη. Η πραναγιάμα εργάζεται πάνω στο συναισθηματικό σώμα και την αύρα μας. Οι ασκήσεις συγκέντρωσής (Jhana kriyas) εκπαιδεύουν το νου για διαλογισμό. Ο διαλογισμός καταργεί και αντικαθιστά vasanas –προγραμματισμούς και Kleshas (πεποιθήσεις).
Η κατάργηση προγραμματισμών (vasanas) και kleshas είναι ασυγύριστη , ατελής και προσωρινή αν δεν καθαρίσεις τα τρία πρώτα σώματα με άσανας, πραναγιάμα και jhana kriyas. Απλά γιατί αν δεν σκουπίσεις πριν σφουγγαρίσεις η λάσπη θα απλωθεί παντού και όταν στεγνώσει θα γίνει πάλι σκόνη.
Γι αυτό είμαστε εδώ. Για να φωτιστούμε. Αρχίσατε το σεμινάριο , ο καθένας σας με διάφορους στόχους. Σας προτρέπω, από εδώ και πέρα, ο στόχος σας να είναι η φώτιση.
*Kleshas
Avidya (ignorance)
Asmita (I-am-ness)
Raga (like)
Dvesha (don’t like)
Abhinivesha (will to live)

Προσοχή όμως: ενώ η σταδιακή αυτή προσωπική εργασία είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να εργαστούμε στα vasanas και kleshas, για να εργαστούμε στο κάρμα και το Εγώ, χρειαζόμαστε την ενσαρκωμένη ζωή στη γη και τις συναναστροφές. Το κάρμα μπορεί να ταράζεται με την πρακτική της γιόγκα, το Εγώ όμως σχεδόν καθόλου. Ο Swami Satyananda έλεγε «all yoga practitioners suffer from I (eye?)  problems…”. Το Εγώ με την πρακτική του διαλογισμού τρομοκρατείται και δυναμώνει! Το Εγώ έχει πάθει ανοσία στο διαλογισμό! Δεν υπάρχει πρακτική γιόγκα να εξαλείψει το Εγώ. Μόνο η ζωή και οι συναναστροφές , σύμφωνα με τους νόμους του Κάρμα, Ντάρμα, γιάμα και νιγίαμα, μπορούν να αδυνατίσουν το Εγώ.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Και πρέπει να αρχίσει κάποιος άλλος. Το μυστικό της εξέλιξης είναι η ΑΛΛΑΓΗ και η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Αναζητάτε συνεχώς την αλλαγή. Αν δεν αλλάζουμε , σημαίνει μένουμε οι ίδιοι. Τότε ποιος ο λόγος να υπάρχουμε; Καταργήστε τους προγραμματισμούς που δεν βοηθούν την εξέλιξη σας.  Αλλά ,μην καταργείτε προγραμματισμούς χωρίς να τους αντικαταστείτε με κάτι άλλο. Μένει κενό και οι παλιοί προγραμματισμοί επανέρχονται ή απλά μασκαρεύονται. Για να αλλάξω όμως κάτι, πρέπει να μπορώ να το δω….


Ο Πατάντζαλι στο 1ο κεφάλαιο των Yoga Sutras περιγράφει 9 εμπόδια που πιθανόν να έρθουν στο δρόμο του επίδοξου πνευματικού μαθητή. Μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα εμπόδια είναι vasanas (προγραμματισμοί) .Είναι όμως και τα επιχειρήματα του εγώ για να αποσπά την προσοχή. Επίσης είναι ο τρόπος που τα κλέσας και κάρμα εμποδίζουν την εξέλιξη μας. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ/ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΩ/ΚΛΕΣΑΣ/ΚΑΡΜΑ , των λόγων δηλαδή που δεν είμαστε ακόμα φωτισμένοι.
Αυτά πρέπει να τα βρούμε και μετά να κάνουμε διαλογισμό. Ο διαλογισμός καίει kleshas/vasanas,  ίσως και κάποιο κάρμα, αλλά αν δεν συνειδητοποιήσουμε πρώτα τις εκφράσεις των kleshas/vasanas/karma δεν θα μπορέσει ο διαλογισμός να εργαστεί βαθιά πάνω τους.
1. vyadhi Σωματική ανικανότητα – αρρώστια. Όταν δεν μας βοηθάει το σώμα μας ή το επίπεδο της υγεία μας. Για αυτό φυσικά χρειαζόμαστε σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής.
2.  styana νοητική αδράνεια. Όταν δεν μας βοηθάει ο νους μας να εξελιχθούμε. Εδώ χρειαζόμαστε να εκπαιδεύουμε το νου, όπως θα εκπαιδεύαμε το σώμα για τους ολυμπιακούς: Διάβασμα, διαλογιστική αναπνοή, εκμάθηση καινούριας γλώσσας, μουσικού όργανου κτλ)  
3. samshaya- αμφιβολία. Όταν δεν είμαστε σίγουροι αν πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε, αν το θέλουμε πραγματικά, ή αν θέλουμε πραγματικά να αφοσιωθούμε.  Η Αλίκη Μπέιλη λέει πως ο Πατάνζαλι δίνει μια διαλογιστική λύση για το καθένα από εμπόδια στις επόμενες σούτρες. Για αυτό το εμπόδιο συμβουλεύει στη σουτρα  1.35 Συγκέντρωση στις αισθήσεις. (πάντα σας λέω, όταν δεν είστε σίγουροι για κάτι, εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας..!)
4. pramada-επιπολαιότητα, αμεριμνησία. Όταν κάποιος έχει την τάση να πηδάει στάδια γιατί δεν καταλαβαίνει τη σπουδαιότητα της ενσαρκωμένης  ζωής. Η Α.Μ πάλι ερμηνεύοντας τον Πατανζαλι λέει ότι η διαλογιστική λύση είναι στο  1.36 συγκέντρωση στο εσωτερικό φως (γιατί αν ανακαλύψουμε το εσωτερικό φως, θα καταλάβουμε το δώρο της ζωής και το στόχο της ζωής)
5. alasya νωχεληκότητα – οκνηρία. Όταν κάποιος , απλά, βαριέται. Ναι η βαρεμάρα είναι ένας προγραμματισμός που όταν εγκατασταθεί , ριζώνει σε όλες της πτυχές της ζωής. (διαλογιστική λύση: 1.37 ταπας- πχ μια δύσκολη στάση και να την κρατήσω πιο πολύ απ΄ότι αντέχω. Η «φωτιά» της πειθαρχίας «καίει» την οκνηρία)   
6. avirati κλίση προς τις αισθήσεις . Όταν κάποιος κοιτάει κάτω, και αναρωτιέται συνέχεια πώς να είναι ο ουρανός…! Κοίτα ψηλά να δεις! (διαλογιστική λύση 1.38: συμπατική υπηρεσία, γιόγκα νίντρα. Για να ανακαλύψουμε πως και η ζωή σε λεπτότερα επίπεδα , μακριά από τις αισθήσεις όπως τις ξέρουμε, είναι όμορφη!)
7. bhranti-darshana λάθος αντίληψη. Όταν κάποιος είναι τόσο τυφλωμένος από τους φόβους και τις ανασφάλειες του , που δεν μπορεί να ερμηνεύσει αυτά που του συμβαίνουν σωστά. Εδώ θυμηθείτε το μάντρα μας: ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί;; ας το δεχτώ και ας προχωρήσω! Μόνο έτσι μπορώ να δω την αλήθεια. (διαλογιστική λύση: 1.39 συγκέντρωση στο κέντρο της καρδιάς. Γιατί η καρδιά δεν κάνει ποτέ λάθος…)
8. alabdha-bhumikatva- έλλειψη συγκέντρωσης. Όταν κάποιος απλά δεν μπορεί να συγκεντρωθεί την ώρα του διαλογισμού. Αν έχουμε ξεπεράσει όλα τα εμπόδια (έχουμε αντικαταστήσει δηλαδή τους προγραμματισμούς που εμποδίζουν) και δεν μπορούμε να αδειάσουμε το νου από άχρηστες λεπτομέρειες, τότε ίσως να υπάρχει καρμικός λόγος, και θέμα με τη διατήρηση των yamas. H λύση είναι υπηρεσία και συγκέντρωση στα yamas .
9. anavasthitatva ανικανότητα διατήρησης συγκεντρώσεως. Όταν μπορούμε να φτάσουμε σε ψηλά επίπεδα, αλλά πέφτουμε συνεχώς. Σε αυτή την περίπτωση ίσως να υπάρχει θέμα με το dharma – δηλαδή ενώ γίνεται αποτελεσματική εργασία με το κάρμα, το dharma να μην έχει επιτευχθεί ακόμα. Σε αυτή την περίπτωση εργαζόμαστε εντατικά στο niyama και στα Θεϊκά ένστικτα/ υψηλές αξίες που ξυπνούν τη συνείδηση:

Αγάπη- ενότητα 
Ευγνωμοσύνη-υπευθυνότητα 
Αλήθεια – καθαρότητα
Θυσία- σεβασμός
Απλότητα






1 σχόλιο:

Popular / Δημοφιλέστερα

Favourite / Αγαπημένα

Μετά το Χώμα

  Όταν η ψυχή αλάφρωσε από το χώμα Έμεινε σε μια γωνιά με ημίφως Για να ορίσει τι θα κρατήσει.   Αναμνήσεις αναπάντεχες Εμπειρίε...