Sunday, 25 June 2017

Σημειώσεις από το σεμινάριο γιόγκικη διατροφή -καλοκαίρι 2017

Κορίνα Κονταξάκη 



Πρόλογος
Τι είναι η «ζωντανή» τροφή;
Η Γιόγκικη διατροφή είναι ένα σύστημα που ενδιαφέρεται να αναπτύξει τη ζωτικότητα στον οργανισμό, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως όργανο. Το σύστημα της γιόγκικης διατροφής, έχει στόχο να διατηρήσει το στοιχείο του ΑΙΘΕΡΑ σε ψηλά επίπεδα.

Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τα 5 στοιχεία: γη, νερό, φωτιά, αέρας, αιθέρας. Χρειαζόμαστε και τα 5 αυτά στοιχεία σε σωστές αναλογίες μέσα μας, για να είμαστε ζωντανοί αλλά και αποδοτικοί. Για χρόνια τώρα, τα στοιχεία αναφέρονταν ως 4 (γη, νερό, φωτιά, αέρας). Ο Αιθέρας είχε παραλειφθεί γιατί δεν μπορούσαν να τον διακρίνουν. Πρόσφατα, με τις φωτογραφίες Κιρλιάν που μπορούσες να διακρίνεις την αύρα των ζωντανών οργανισμών , άρχισαν πάλι να συμπεριλαμβάνουν στη λίστα με τα στοιχεία και τον Αιθέρα.

Τι είναι ο Αιθέρας;
Ηλεκτρισμός, ζωτικότητα, πράνα, αυτό που μας κάνει ζωντανούς.
Αιθέρα διατηρούμε στο σώμα από τον ήλιο, την αναπνοή και το νερό. Αυτές είναι οι κύριες πηγές αιθέρα.

Η τροφές που παίρνουμε έχουν τα πέντε στοιχεία σε διαφορετικές αναλογίες η κάθε μια και μας δίνουν σωματική ενέργεια και κατάλληλα συστατικά για το σώμα , αλλά συνήθως ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ αιθέρα αντί να τον διατηρούν. Αυτό συμβαίνει όταν η διάσπαση και η απορρόφηση της τροφής είναι βαριά και δύσκολη διαδικασία. Το σύστημα τότε, για να εκπληρώσει τη δράση του , απορροφά και αιθέρα (ζωτικότητα). Για παράδειγμα αν η τροφή που τρώμε δεν έχει τα κατάλληλα πεπτικά ένζυμα για να διασπαστεί στο στομάχι, τότε το σύστημα (και πιο συγκεκριμένα το συκώτι) πρέπει να φτιάξει ένζυμα για τη χώνεψη. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και απαιτεί όχι μόνο θερμίδες αλλά και νοητική ενέργεια. Η νοητική ενέργεια παράγεται από τον αιθέρα. Έτσι λοιπόν μπορεί ένα καλοψημένο περίπλοκο γεύμα να μας δώσει αρκετή σωματική ενέργεια για να τρέξουμε, να αναπτυχθούν οι μυς μας κτλ. Αλλά μας παίρνει νοητική ενέργεια.

Συνήθως όταν λέμε ζωντανή τροφή λοιπόν, εννοούμε ωμά φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Στην επιστήμη της Γιόγκα όμως, η ωμοφαγία δεν είναι η καλύτερη λύση γιατί φέρνει υπερβολική ενέργεια και ο νους γίνεται υπερενεργητικός και πολύ ευαίσθητος.
Η Γιόγκικη διατροφή προτείνει λοιπόν η τροφή να είναι 40% ωμή και 60% φρεσκομαγειρεμένη τροφή εμπλουτισμένη με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα για να ενισχύσουν την πεπτική διαδικασία.
Αυτρό μπορεί να γίνει αν παίρνουμε 3 γεύματα από τα οποία ένα να είναι ωμοφαγικό. Ένα φρεσκοψημένο με φυσικές φόρμουλες ενζύμων και ένα «υγρό» γεύμα (ωμό πχ σμούδι ή μαγειρεμένο πχ σούπα)

Η τροφή να είναι ΖΩΝΤΑΝΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΑ ΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΖΥΜΑ (ευκολοχώνευτη)
Κάθε τρόφιμο που είναι εποχής, τοπικό και δεν έχει επεξεργαστεί , διατηρεί τον αιθέρα του. Όταν όμως η τροφή έχει ταξιδέψει από πολύ μακριά ή έχει διατηρηθεί εκτός εποχής, ή έχει επεξεργασθεί πολύ, η ζωτικότητα (αιθέρας) χάνεται.

Παραδείγματα:
Ζωικά => όλα νεκρά
Όσπρια => φυτρωμένα ή αν σπασμένα μουλιασμένα ΦΎΤΡΑ
Σπόροι => στην πλήρη τους μορφή, μουλιασμένοι και ωμοί
Γάλα=> όλα τα γάλατα του εμπορίου φυτικά ή μη είναι παστεριωμένα δηλαδή νεκρά.
Φρούτα /λαχανικά => εποχής
Μακαρόνια -ρύζι => στην πλήρη τους μορφή (μακαρόνια όχι πολύ επεξεργασμένα)
ΟΧΙ ΧΘΕΣΙΝΑ , ΟΧΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ, ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ
Λάδι => ωμό ή φρεσκοψημένο
Γλυκά => σταδιακά μόνο ωμοφαγικά  ή φρεσκοψημένα χωρίς ζάχαρη αλλά με φρούτα.
Vegan probiotics (γιατί το έντερο πρέπει να είναι υγειές) => μικρές ποσότητες στην αρχή !
Συνδυασμοί και αναλογίες είναι σημαντικά!


ΦΟΡΜΟΥΛΕΣ ΕΝΖΥΜΩΝ

(ψημένα):
1.       Σπόροι κόλιαντρου/turmeric/τσίλι/μαύρο πιπέρι/κύμινο/ginger
2.       Turmeric/κίμινο / τσίλι/σπόροι μουστάρδας
3.       Σπόροι μάραθου/κόλιαντρος/κίμινο/κάρδαμο/ginger/μαύρο πιπέρι    
4.       Κύμινο/σπόροι κόλιαντρο/κάρδαμο/μαύρο πιπέρι/μοσχοκάρυδο

(άψητα ή στο τέλος του μαγειρέματος) :
5.       Δυόσμος/βασιλικός/μαϊντανός/ρίγανη/πιπέρι/κανέλα              
6.       Δυόσμος/πιπέρι/ρίγανη/δεντρολίβανο/(μαστίχα)

7.       Τσάι CCF (Κόλιανδρο / Κύμινο / Μάραθο)

Αδρεναλινο-κατευθυνόμενα σημάδια

-          Πιάνεις τον εαυτό σου να δημιουργεί συναισθηματικές προτροπές για να κάνει κάτι; («το κάνω για τα παιδιά μου», «είναι θέμα τιμής», «πρέπει», «θέλω», κτλ)
-          Νιώθεις ότι η ενέργεια σου δεν είναι σταθερή; Ότι έχεις υπερβολική ενέργεια μερικές φορές, και άλλες δεν έχεις καθόλου;
-          Είσαι συνεχώς σε υπερένταση; Κουνάς νευρικά τα πόδια σου, τρως τα νύχια σου, παίζεις με τα μαλλιά σου;
-          Δυσκολεύεσαι να σηκωθείς το πρωί; (να λάβουμε υπ όψιν αν είσαι νυχτερινός τύπος)
-          Δεν μπορείς να αποφασίσεις αν πρέπει ή όχι να φας κάτι συγκεκριμένο ή δεν ξέρεις ποτέ αν πεινάς ή όχι;
-          Όταν κάνεις κάτι που δεν θέλεις ή που δεν έχει συναισθηματική αξία για σένα, κάνεις μέρες να αναρρώσεις ενεργειακά;
-          Έχεις συχνά διλήμματα και τελικά αποφασίζεις στην τύχη;


Βήμα βήμα αλλαγές:
Πως θα αλλάξουμε τη διατροφή μας:
1.       Προσωπική ιδιοσυγκρασία (βρείτε τι μπορείτε να φάτε και κάντε τα την κύρια τροφή και όχι τι ΔΕΝ μπορείτε να φάτε
2.       Προσθέτουμε μπαχαρικά/ φύτρα/ μουλιάζουμε σπόρους/ ταπεράκι στη δουλειά.
3.       Ωμοφαγικό γεύμα *
4.       Αποκλείουμε κατεψυγμένα, χθεσινά, νεκρά.
5.       Αποκλείουμε τα ζωικά (βάτα εξαίρεση – να τρώνε αυγά, egg shells, χαλλούμι/γιαούρτι από ευτυχισμένα κατσικάκια)
6.       Νηστεία * (βατα ίσως όχι)
7.       Προσωπική ψυχομετρία (ποιες τροφές με κάνουν να νιώθω ΚΑΛΑ) (ευκολοχώντευτη τροφή)
8.       Ποσότητα και τακτικότητα τροφής
9.       Αποκλείω τη ζάχαρη από τη διατροφή μου*
10.    Αποκλείω Καφέ/ μαύρο τσάι
11.    Εποχής, ντόπια, βιολογικά
12.    Αβλάβεια (συσκευασμένα, καταστρέφουν το περιβάλλον κτλ)


FOOD CODES
Η γενική φόρμουλα για τα καθημερινά γεύματα είναι :
Ένα φρεσκομαγειρεμένο γεύμα φυτικής προέλευσης
Ένα ωμό γεύμα (φυτικό)
Ένα υγρό γεύμα (σούπα, σμούδι, χυλός)
Σε απόσταση 5 ώρες μεταξύ τους.


Παραδείγματα:
ΓΕΥΜΑ 1 (ωμοφαγικό)
Μεγάλη σαλάτα με 3 πράσινα φυλλώδη / 1 αρωματικό βότανο / 1 φρούτο / 1 υγιεινό λιπαρό (αβοκάντο / ελαιόλαδο / καρύδι / ταχίνι / βούτυρο ξηρών καρπών)
Ή
Σαλάτα 3 πράσινα φυλλώδη/ 1 αρωματικό βότανο / 1-3 φύτρα / ελαιόλαδο και αν πεινάμε πολύ ή έχουμε ενεργητική μέρα ,japati.
 Ή
φύτρα (πχ σιταριού)  /φρούτο/αρωματικό βότανο/ξηρός καρπός ή σπόροι (πχ ηλιόσποροι)
Ή
3 φρούτα / 1 ξηρό καρπό/ (σκόνη χαρουπιού)

ΓΕΥΜΑ 2 (υγρό)
Ωμή ή βραστή σούπα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τα λαχανικά που είχαμε για το κύριο γεύμα)
ή smoothie Ή
Ωμοί ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
Ή
Φύτρα σοταρισμένα με τα 4 μπαχαρικά

ΚΥΡΙΟ ΓΕΎΜΑ (μαγειρεμένο)
Ισορροπημένο μακροβιοτικό γεύμα 3-2-1 (3 λαχανικά ή φύτρα, 2 δημητριακό, 1 ωμή σαλάτα)
Πλήρες πρωτεϊνούχο γεύμα  2-1-2 (2 δημητριακό, 1 όσπριο, 2 μαγειρεμένα λαχανικά)
Πλήρες γεύμα πρωτεΐνης 2-1-1 (2 δημητριακό, 1 όσπριο, 1 ωμή σαλάτα)

Όσπρια : φακές , mug beans, φάβα (κόκκινη και κίτρινη), ρεβίθια,
                                    μαυρομάτικα, άσπρα φασόλια, γίγαντες, κουκκιά, μπιζέλι
Λαχανικά 1. της γης 2. πυκνά 3. αραιά 4. πράσινα (5.φύτρα)
Φρούτα 1. Ξινά 2. Ημίξινα 3. Γλυκά 4. Ξερά
Ξηροί καρποί : Αμύγδαλα , καρύδια (αντί κάσιους), φουντούκια,
Σπόροι : ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σισάμι 
Δημητριακά : Στάρι (αλέυρι, πουργούρι, μακαρόνια*,τζαπάτι, ψωμί) , ρύζι,
                                                      Βρώμη, κριθάρι
Λιπαρά : αβοκάντο, ελαιόλαδο, φυστικοβούτιρο, αμυγδαλοβούτιρο, ταχίνι
Καρυκεύματα: κρεμύδι, μαιντανός, δυόσμος, κόλιαντρος και  (δες φόρμουλες
 ενζύμων)



Τέλος







No comments:

Post a Comment

THE POWER OF REPETITION by Tasoula Charalampous

I am now commencing the fourth year of Hatha Yoga at Yoga Life.   Time flies.   I cannot begin to mention the benefits yoga has had on ...