Wednesday, 18 December 2013

Loma- Viloma και το Ιερό Δοχείο (Συνέχεια/επανάληψηη του «Σεξ ,φαγητό, συναναστροφές: οι μεγάλοι καταναλωτές»)

Φαίνεται ότι όσες φορές κι αν αναφέρουμε στην τάξη της Γιόγκα για το ιερό δοχείο δεν είναι αρκετές. Ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ να το καταλάβει αλλά υποψιάζομαι ότι στα μισά της κουβέντας το απορρίπτει. Το απορρίπτει γιατί αν το δεχτεί… η ζωή του θα αναποδογυρίσει.
Ας αρχίσουμε από τη λέξη Brahmacharya. Ο 5Ος κοινωνικός νόμος της Γιόγκα. Brahmacharya σημαίνει «να μπορείς να ελέγχεις τη Θεϊκή ενέργεια». Θεϊκή ενέργεια είναι ένας άλλος τρόπος να αναφερθούμε στην σεξουαλική ενέργεια.  Να μπορείς να ελέγχεις την σεξουαλική ενέργεια. Όχι να την απορρίπτεις αλλά να την ελέγχεις. Φυσικά όταν κάτι είναι πολύ δυνατό και ανεξέλεγκτο έχεις δύο επιλογές: ή το διαγράφεις ή αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια να το πειθαρχήσεις. Στις περισσότερες θρησκείες, η διαγραφή αποδείχτηκε πιο ασφαλής μέθοδος. Έτσι ο κόσμος χωρίστηκε στα δύο: στους θρησκευόμενους που κάνουν σεξ μόνο για τεκνοποίηση και είναι ιεροί και στους μη θρησκευόμενους που κάνουν σεξ για ευχαρίστηση και είναι αμαρτωλοί. Η Γιόγκα προτείνει την πειθάρχηση, προσφέροντας πρακτικές να παράγουμε Θεϊκή ενέργεια και να την καθοδηγήσουμε.
Το γκρουπ πρακτικών της Loma Viloma μας κάνει να κατανοήσουμε και να μάθουμε να παράγουμε την «Θεϊκή» ενέργεια στην λεκάνη χρησιμοποιώντας:

1.    1.    Άσανας-Στάσεις σώματος (το «φαινόμενο του καταρράκτη» : Να δημιουργούμε δηλαδή γωνίες -κατά προτίμηση κάθετες-με το σώμα μας , προς τη λεκάνη και να εκμεταλλευόμαστε τη βαρύτητα για να αυξήσουμε την κυκλοφορία του αίματος και την ενέργεια στη λεκάνη)
2.    2.    Οραματισμό (για να κρατήσουμε το νου μας στη λεκάνη και να βοηθήσουμε τη φόρτιση. Ο οραματισμός είναι: εισπνοή και μεταφερόμαστε δεξιά μέσα από τη λεκάνη μας με κόκκινο χρώμα, και εκπνοή μεταφερόμαστε αριστερά μέσα από τη λεκάνη μας με μπλε χρώμα)
3.    3.    Αναπνοή (κάνουμε πλήρη αναπνοή και μόνο από τη μύτη για να δημιουργήσουμε τη μέγιστη θετική φόρτιση με την εισπνοή και τη μέγιστη αρνητική φόρτιση με την εκπνοή. Όταν παράγουμε συνειδητά και ισότιμα θετική και αρνητική φόρτιση, παράγουμε ηλεκτρισμό-ενέργεια την οποία την καθοδηγούμε με τον οραματισμό στη λεκάνη)
  
Αυτό που κάνουμε για παραπάνω από μια ώρα είναι ένας ενεργειακός διαλογισμός κρατώντας νου, σώμα και αναπνοή στη λεκάνη.

Με αυτό τον τρόπο παράγουμε ενέργεια στη λεκάνη. Η λεκάνη είναι το δοχείο όπου το σύστημα αποθηκεύει την πράνα- την αρχική μορφή ενέργειας για ΟΛΕΣ του τις δράσεις.
Όλες του τις δράσεις: παραγωγή σκέψεων και εμπνεύσεων, παραγωγή συναισθημάτων, πεπτική φωτιά για χώνεψη, σεξουαλική φόρτιση. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι το σύστημα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ για όλα τα παραπάνω. Απλά τη μετατρέπει ανάλογα με τις δράσεις του. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, ας πάρουμε το παράδειγμα των χρημάτων: χρησιμοποιούμε λεφτά για όλες μας τις ανάγκες. Απλά κάποια πράγματα χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Έτσι και για τις ανάγκες του συστήματος η σειρά των δράσεων μας αρχίζοντας από τις πιο «ακριβές» είναι
1. 1.       Σεξ (αφού πάντα υπάρχει η πιθανότητα και η προσπάθεια του συστήματος να δημιουργήσει έναν άλλο άνθρωπο, επενδύει πολλή ενέργεια σε κάθε σεξουαλική επαφή. Το σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει πότε κάνουμε σεξ απλά για ευχαρίστηση και πότε για να κάνουμε παιδιά. Έτσι κάθε φορά επενδύει τεράστια ποσά ενέργεια στην σεξουαλική δράση προσβλέποντας στη δημιουργία ζωής.)
2.    2.   Χώνεψη τροφής (ειδικά αν η τροφή είναι περίπλοκη όπως πχ κρέας. Το σύστημα πρέπει να διαλύσει την τροφή σε πρώτη ύλη χρήσιμη για το σώμα, και να χτίσει δικές του πρωτεΐνες. Γι αυτό και όσο πιο απλή είναι η τροφή μας, τόσο πιο «οικονομική» σε πράνα είναι)
3.   3.     Παραγωγή σκέψεων και εμπνεύσεων/ συναισθημάτων. Όταν μια σκέψη συνδυάζεται με συναίσθημα είναι πιο οικονομική. Όταν όμως το συναίσθημα ξεπεράσει το μέτρο και γίνει πολύ έντονο, στραγγίζει ενεργειακά το σώμα. Παν μέτρον άριστον.
 
Όταν ο νους/σώμα/συναισθήματα καταφέρουν να μείνουν ΟΥΔΕΤΕΡΑ και στο ΤΩΡΑ , δεν υπάρχει κατανάλωση πράνας (ενέργειας). Τότε ανοίγει αυτόματα το κανάλι που οδηγεί στα απόκρυφα μέρη του εγκεφάλου μας και η ενέργεια που έχουμε εξασφαλίσει «φωτίζει» το νου. Να γιατί όλες οι θρησκείες προτείνουν (ή επιβάλλουν) αποχή από το σεξ, νηστεία και έλεγχο σκέψεων και συναισθημάτων.  Για να μπορέσουμε να «φυλάξουμε» ενέργεια στη λεκάνη μας (όπως φυλάμε χρήματα στις τράπεζες) και να την επενδύσουμε για να ξυπνήσουμε ανώτερα κέντρα του νου μέσω της προσευχής. Η προσευχή (για τους θρησκευόμενους) και ο διαλογισμός (για τους άθεους) ή ο συνδυασμός των δύο , είναι ο τρόπος να «ανεβάσουμε» την ενέργεια που αποθηκεύουμε στη λεκάνη. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως η Κουνταλίνι Γιόγκα που προσωπικά δεν χρησιμοποιώ γιατί τη βρίσκω πολύ περίπλοκη και ανεξέλεγκτη για να τη διδάξω. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι μάστερς που μπορούν να μεταφέρουν τις πρακτικές κουνταλίνι με ασφάλεια και ήθος αλλά σας συμβουλεύω να είστε πολύ επιφυλακτικοί.  

Με τις πρακτικές LOMA VILOMA λοιπόν παράγουμε ενέργεια κατευθείαν στη λεκάνη και μετά καθόμαστε ήσυχα σε διαλογισμό για να μπορέσει η ενέργεια αυτή να «ανέβει» μέσω της σπονδυλικής στήλης στον εγκέφαλο. Και τότε ξαφνικά έρχονται λύσεις για προβλήματα που έχουμε καιρό, τα αρνητικά συναισθήματα δεν μας καταβάλλουν, καταλαβαίνουμε τι νιώθουν και τι χρειάζονται οι άλλοι, έχουμε υπέροχες καλλιτεχνικές εμπνεύσεις και το κυριότερο νιώθουμε δυνατοί σε όλα τα επίπεδα. 

Κορίνα Κονταξάκη- YogaLife.No comments:

Post a Comment

Prana - universal energy by Maro Papamichael

Our yoga philosophy teacher, defined prana as the vital energy necessary for us to function in the physical world.   She asked us t...