Γιατί να θυσιάσω την μπριζολίτσα μου;



Το είδος μας έχει κυριαρχήσει στον πλανήτη και ο πληθυσμός μας αυξάνεται διαρκώς. Η αύξηση του ανθρώπινου  πληθυσμού αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη για τα υπόλοιπα όντα του πλανήτη αλλά και για την γη. Αυτό πιστεύουμε ότι δεν είναι δικό μας πρόβλημα αφού έχουμε χάσει πια την αίσθηση του αδιαχώριστου και πιστεύουμε πως η μάχη για την επιβίωση μας, είναι ατομική εργασία. Χρησιμοποιούμε τα άλλα όντα, τη γη, αλλά και τους συνανθρώπους μας για την επιβίωση μας και αυτό στις περισσότερες κοινωνίες θεωρείται ηθικά σωστό. Ναι λοιπόν, είναι εντάξει να φυλακίζουμε και να σκοτώνουμε τα ζώα για την τροφή μας. Δεν θα πληρώσουμε πρόστιμο ,ούτε θα πάμε φυλακή. Άλλωστε το κάνουν όλοι! Είναι αυτό αρκετό για έναν συνειδητό άνθρωπο; Θέλουμε να μείνουμε μέχρι εκεί;;

Έστω κι αν δεν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία να γίνουμε χορτοφάγοι, σας καλώ  να λάβετε υπ όψιν τα παρακάτω , κάθε φορά που ετοιμάζετε το γεύμα σας:


1.       Επιτέλους ο μύθος ότι χωρίς κρέας θα έχουμε ελλείψεις, έχει καταρριφτεί. Το κρέας είναι μια συμπυκνωμένη τροφή από έναν οργανισμό που ήταν ζωντανός και εμείς τον σκοτώσαμε για να πάρουμε την ενέργεια του. Την παίρνουμε μέσα μας (και μαζί ότι ιδιότητες , συναισθήματα, σκέψεις είχε) και την διασπάμε για να τη χρησιμοποιήσουμε σαν πρώτη ύλη για τη δική μας ζωή. Γιατί τότε να μην πάρουμε την πρώτη ύλη απ ευθείας παρά να διασπάμε άλλους οργανισμούς;  Όλα όσα χρειαζόμαστε είναι στα άψητα φρούτα και λαχανικά. Η ιδέα ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι κατώτερες (δεν έχουν όλα τα αμινοξέα) έχει αποδειχθεί ΜΥΘΟΣ. Το σώμα μπορεί και ξέρει να φτιάξει ότι χρειαζόμαστε από τα άψητα φρούτα/λαχανικά/δημητριακά/όσπρια*. Ορίστε και μια έρευνα:
From the book “Left in the Dark” T. Wright & G. Gynn
The Prisoner of War Diet Is Better Raw
Prisoners of war in Japan during WW II were fed a scanty diet of brown rice, vegetables and fruit, totaling only 729–826 calories per 154
pounds of body weight. In 1950, Dr. Masanore Kuratsune, head of the Medical Department of the University of Kyushu in Japan, thought that this
diet might be a remarkable way to validate previous studies comparing raw and cooked food. He and his wife decided to be the guinea pigs. Both
followed the raw version of the same diet for three periods: 120 days in winter, 32 days in summer and 81 days in spring. Mrs. Kuratsune was
breastfeeding a baby during this time. Both continued to do their usual work. Remarkably, they both continued to enjoy good health. Mrs. Kuratsune
even found that breastfeeding was less of a strain than before eating this raw diet.
Next, they both switched to the same prisoner diet in cooked form. They became as hungry and diseased as the prisoners of war. They
quickly came down with edema, vitamin deficiencies and collapse. It became so bad that they were forced to stop the experiment.
This informal empirical study was recounted in a 1967 monograph written by Dr. Ralph Bircher-Benner of Zurich entitled Dr. Bircher-
Benner’s Way to Positive Health and Vitality, 1867–1967.

2.       Είμαστε πολλοί! Δεν μπορεί πια η γη να ταΐζει τα ζώα που τρώμε. Ο αριθμός των Ζώων που πεθαίνουν κάθε χρόνο για την γούνα, την ψυχαγωγία και την ζωοτομία παγκοσμίως είναι ο ίδιος αριθμός με τον αριθμό των νεκρών ζώων στην Αμερικάνικη βιομηχανία συσκευασίας κρέατος μέσα σε μία μέρα.
       Πάνω από το μισό του φρέσκου πόσιμου νερού χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία! Ο νούμερο ένα παράγοντας ρύπανσης του νερού μας είναι οι απορροές, δηλαδή απορρίμματα από εκτρεφόμενα ζώα. Ο νούμερο ένα ένοχος της αποψίλωσης των δασών και του εκτοπισμού των αυτοχθόνων είναι η βιομηχανία του κρέατος!
Από την άλλη όμως, η γη δεν μπορεί να παράγει τεράστιες ποσότητες από τα φυτά που εμείς νομίζουμε ότι αντικαθιστούν την «πληρότητα» του κρέατος. Ο νούμερο δύο ένοχος της αποψίλωσης των δασών είναι οι τεράστιες φυτείες σόγιας που καλλιεργούνται για ταίσουμε τα ζώα και να τα φάμε, αλλά και για τους «χορτοφάγους» που νομίζουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη της σόγιας. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. 
             
3.       Τα ζώα δεν είναι πια δυνατόν να τρέφονται και να διατηρούνται σωστά  λόγω της υπεραυξημένης ζήτησης. Δυο γενεές πριν, στην Ελλάδα, ο κόσμος έτρωγε κρέας μια φορά τη βδομάδα. Τώρα κάποιοι δεν χορταίνουν χωρίς κρέας. Στα σούπερ μάρκετ οι ουρές για κρέας και τυρί είναι τεράστιες και σε κάποια εστιατόρια και αεροπορικές πτήσεις δεν υπάρχουν χορτοφαγικά γεύματα. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται δεδομένη η καθημερινή κατανάλωση κρέατος από το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει πολλά λεφτά για τους ζωοπαραγωγούς που αναγκάζονται να βρίσκουν συνέχεια καινούριους τρόπους να αυξήσουν την παραγωγή λόγω της αυξημένης ζήτησης. Έτσι τα ζώα συμπιέζονται σε μικρούς ανθυγιεινούς  χώρους, τρώνε κακής ποιότητας τροφή, παίρνουν μέσα στο σώμα τους αντιβιοτικά (για προληπτικούς λόγους )και το κυριότερο: ζουν μια μίζερη ζωή σαν προϊόντα και όχι σαν  ζωντανοί οργανισμοί και η μιζέρια, ο φόβος, και η μαλθακότητα τους, μένει στο σώμα τους μέχρι να μεταφερθεί στο δικό μας σώμα. 
      Προσοχή όμως: Η ζήτηση των ζωικών παραγόντων (γάλα, γαλακτοκομικά κτλ) έχει και αυτή αυξηθεί  λόγω των «χορτοφάγων» , που νομίζουν ότι αν κόψουν το κρέας θα αρρωστήσουν. Αν όμως κάποιος κάνει μια έρευνα σε καινούριες ανακαλύψεις θα δει  ότι το κρέας είναι απλά μια διατροφική επιλογή και όχι ανάγκη και ότι πχ σε χώρες που δεν τρώνε γαλακτοκομικά και κρέας , δεν ξέρουν τι είναι η οστεοπόρωση. Δεν χρειαζόμαστε το κρέας, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Ούτε τα χρειαζόμαστε ούτε μπορούμε ηθικά να τα έχουμε κάθε μέρα, λόγω του υπερβολικού πληθυσμού μας.

4.       Κάτι άλλο που φαίνεται εκτός θέματος, είναι η τεράστια ανάγκη που εμφανίζεται –αν τελικά η πλειοψηφία γίνουμε χορτοφάγοι- να καλλιεργούμε μέρος της τροφής μας. Αν διαθέτουμε έστω κι ένα μικρό χώρο, μπορούμε να φυτέψουμε μερικά λαχανικά (πχ μαρούλια) που θα μας δίνουν την ημερήσια σαλάτα μας, παρά αν αναγκάζουμε τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων.  Αυτό θα το αναλύσω σε κάποιο άλλο σημείωμα.

Και ένα πέμπτο σημείο που αφορά τους μαθητές μου στη γιόγκα:

5.       Δεν είναι δυνατόν να έχει κάποιος καθαρό σύστημα (σώμα/νου/πνεύμα) αν τρώει κρέας. Η εργασία μας στη γιόγκα είναι να εκλεπτύνουμε το σύστημα μας έτσι ώστε ο νους να έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί.  Η δουλειά μας λοιπόν αρχικά είναι να ξεφορτωθούμε «σωματική μνήμη» και τα ψυχοσωματικά , που βαραίνουν το σύστημα και δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά. Πως όμως θα ξεφορτωθούμε τις άχρηστες εντυπώσεις μας, αν συνέχεια αφομοιώνουμε εντυπώσεις άλλων θηλαστικών και πτηνών; Το σύστημα μπερδεύεται και η γιόγκα μπορεί να κάνει πια πολύ λιγότερα….


Πρέπει να βιώσουμε το γεγονός ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ. Όχι μόνο δεν χρειαζόμαστε την «ποικιλία» που εισηγούνται οι ειδικοί,  αλλά δεν χρειαζόμαστε και τις ποσότητες που μας επιβάλλονται. Τις χρειαζόμαστε μόνο νοητικά- είναι ψευδαίσθηση! Ένας άνθρωπος με μέτριο επίπεδο κίνησης στη μέρα του, χρειάζεται ένα κύριο γεύμα την ημέρα και μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά ενδιάμεσα.  Τα υπόλοιπα είναι για την «ψυχαγωγία» του νου.
Θυμηθείτε: τρώγοντας λιγότερο δεν βοηθάμε μόνο την υγεία μας αλλά συνεισφέρουμε και στην μείωση παραγωγής τροφίμων και σκουπιδιών.




Σταδιακή μείωση ζωικών προϊόντων στη διατροφή
Δημιούργησα αυτό το πρόγραμμα ,για να βοηθήσει αυτούς που ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι για τις ανησυχίες τους για την υπερκατανάλωση στον πλανήτη μας ,την πείνα και εξαθλίωση των ανθρώπων και των ζώων.  Έχει δημιουργηθεί από τη δική μου εμπειρία, πειραματιζόμενη στον εαυτό μου και σε άλλους (μαθητές και φίλους). Δεν έχει καμία επιστημονική απόδειξη, ούτε αντικαθιστά την ιατρική περίθαλψη. Αν θέλετε αποδείξεις περιμένετε μερικές δεκάδες  χρόνια …

1Ο Στάδιο- διάρκεια ένας χρόνος : Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και ψαριού στη μια φορά τη βδομάδα* και τρώμε φρέσκια ωμή σαλάτα με κάθε γεύμα. Τις υπόλοιπες μέρες τρώμε φρούτα/λαχανικά/δημητριακά/όσπρια/γαλακτοκομικά,  προσέχοντας να μην αυξήσουμε τις ποσότητες γαλακτοκομικών.
·         Το κοτόπουλο είναι κρέας όπως τα άλλα. 
·         Η φρέσκια ωμή σαλάτα να είναι πλούσια σε φυτά εποχής. Δοκιμάστε και φυτά που μάθαμε να τα τρώμε μόνο ψημένα να δείτε τι νόστιμα είναι στη σαλάτα πχ κολοκύθι, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, φύτρα, μελιτζάνα - γενικά όλα τα λαχανικά τρώγονται και ωμά.

2ο Στάδιο- διάρκεια έξι μήνες: Καταργούμε το κρέας και τρώμε μόνο ψάρι μια φορά τη βδομάδα. Τρώμε φρέσκια , ωμή σαλάτα με κάθε γεύμα και προσέχουμε να μην αυξήσουμε τα γαλακτοκομικά.

3ο Στάδιο – διάρκεια ένα χρόνο: Καταργούμε το ψάρι από τη διατροφή μας. Τώρα η μόνες τροφές ζωικής προέλευσης είναι τα γαλακτοκομικά που τα αντιμετωπίζουμε σαν κύριο γεύμα –σαν κρέας. Αν πχ μια μέρα θα είχαμε μπριζόλα με πατάτες, τώρα θα έχουμε ένα κομμάτι τυρί με πατάτες και σαλάτα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΛΑΤΑ, ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ. ΤΡΩΜΕ ΦΡΕΣΚΟΚΟΜΕΝΗ ΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ !

4Ο Στάδιο – διάρκεια για πάντα: Καταργούμε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μας. Δεν είναι απαραίτητο να τα αντικαταστήσουμε με φυτικά γάλατα και τυριά. Τώρα είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την ωμή τροφή. Στη Γιόγκικη διατροφή τρώμε ένα ωμοφαγικό γεύμα την ημέρα(ξηροί καρποί μουλιασμένοι στο νερό 3-8 ώρες, ωμά φρούτα, ωμά λαχανικά, ωμά δημητριακά μουλιασμένα στο νερό 8 ώρες, ωμά όσπρια-φύτρα)

Σε αυτό το στάδιο είστε vegan!!! Ορίστε μερικές εμπειρικές συμβουλές:

1.       Προσέχετε όμως να μην αυξηθεί πολύ η ποσότητα της μαγειρεμένης τροφής σας. Έχετε υπ όψιν ότι ένα κομμάτι κρέας ισοδυναμεί με δύο μεγάλες κούπες σαλάτα τουλάχιστον-αλλά με άψητα φυτά. Πηγαίνετε μια βόλτα στην έξοχή και βρείτε (αν υπάρχουν πουθενά ελεύθερα) αγελάδες ή κατσίκια. Θα δείτε ότι είναι μια χαρά με τα χόρτα τους (είναι και αυτά θηλαστικά όπως εμείς) αλλά τρώνε αρκετή ποσότητα για να τους κρατήσει. Τρώνε επίσης μια φορά την μέρα μια πιο συμπυκνωμένη τροφή όπως στάρι, χαρούπια κτλ .  Αν όμως η τροφή ψηθεί , χάνει πολλά από τα χρήσιμα συστατικά της και γίνεται σχεδόν άχρηστη για το σώμα.
2.       Το χθεσινό μαγειρεμένο φαγητό δεν δίνει τίποτα! Απλά δίνει την ψευδαίσθηση ότι χορτάσαμε, για λίγο. Αν σκοπεύετε να φάτε χθεσινό φαγητό κάντε το για νοητική παρηγοριά και συνδυάστε το με φρέσκια ωμή σαλάτα.
3.        Ίσως στην αρχή να πεινάτε συνέχεια και να μην μπορείτε να βρείτε πώς να γεμίσετε το στομάχι σας. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό και το έχουμε περάσει όλοι. Δώστε στον εαυτό σας την ελευθερία να τρώει λίγο παραπάνω μαγειρεμένες  τροφές  που και που, αλλά να του θυμίζετε πως το σώμα δεν τα χρειάζεται πραγματικά- είναι απλά μια συνήθεια.
4.       Μπορεί να αυξηθεί η ανάγκη για γλυκά. Αυτό γίνεται μόνο στην αρχή, μέχρι το σώμα να βρει τον τρόπο να οργανωθεί. Μην ενδώσετε σε υπερβολικές ποσότητες γλυκών- βάλτε ένα όριο και κρατήστε το.
5.       θυμηθείτε ότι αν δεν ακολουθείτε καμιά πνευματική πρακτική δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας. Αν μια μέρα είστε καλεσμένοι σε ένα σπίτι  ή πάτε σε μια ταβέρνα και δεν θέλετε να είστε «το μαύρο πρόβατο» (γιατί έτσι μας αντιμετωπίζουν) μπορείτε να φάτε λίγο τυρί ή ψάρι αρκεί να μην γίνεται συχνά.

Για εκείνους που ακολουθούν πνευματικές πρακτικές ή για τους ευαίσθητους στον υπερπληθυσμό και την υπερκατανάλωση υπάρχουν και άλλα στάδια (στα οποία πειραματίζομαι αυτή την περίοδο):

5ο στάδιο- διάρκεια ένας χρόνος ή για πάντα:   70% ωμή τροφή στα δύο γεύματα, με το τρίτο γεύμα να είναι 100% ωμή τροφή.  Νηστεία μια φορά το μήνα.                                                                                                                                                                   Βρείτε ποιο γεύμα δεν σας πειράζει να … «χάσετε» (πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό) και :
α) αν η μέρα σας έχει πολύ κίνηση φάτε μόνο ωμά φρούτα και/ή λαχανικά σε αυτό το γεύμα.
Β) αν δεν κινείστε πιέτε μόνο ένα φρέσκο χυμό.
Επίσης αρχίστε να νηστεύετε μια φορά το μήνα. Νηστεία μπορεί να είναι μόνο ωμή τροφή ,ή μόνο φρούτα, ή μόνο χυμούς ή μόνο νερό, για 24 ώρες.
Στο 5ο στάδιο συμβάλουμε ήδη στην υγεία μας και στην οικονομία της γης. Μπορούμε να σταματήσουμε στο 5ο στάδιο, με ήσυχη τη συνείδηση μας ότι δεν έχουμε μείνει αμέτοχοι στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης.  

Αναφέρω ένα ακόμα στάδιο για αυτούς που ενδιαφέρονται, έστω και θεωρητικά.


6ο Στάδιο : Νηστεία 2 φορές το μήνα και ένα κύριο γεύμα κάθε μέρα. Σε αυτό το στάδιο τα δύο γεύματα θα είναι φρούτα/λαχανικά (και ξηροί καρποί αν η μέρα είναι δυναμική) και μόνο ένα γεύμα θα περιέχει μαγειρεμένη τροφή (30% και 70% σαλάτα ή ωμή τροφή). Επίσης γίνεται νηστεία μόνο με νερό δυο φορές το μήνα (μπορείτε να ακολουθείτε το Ekadashi  που είναι νηστεία 11 μέρες μετά την πανσέληνο και τη νέα σελήνη).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ενώ η επιστήμη δεν συνιστά ένα γεύμα την ημέρα (έρευνες δείχνουν ότι το σώμα δεν αντιδρά θετικά με αυτήν την «καταπίεση») σαν πνευματική πρακτική όμως είναι ότι καλύτερο αφού αφήνει το σύστημα να ασχοληθεί με το νου αντί να χωνεύει συνέχεια τις τροφές που του δίνουμε. Σας θυμίζω επίσης ότι το σώμα θα συνηθίσει να τρώει μια φορά την ημέρα σε περίπου 6-12μήνες και τότε οι αρνητικές επιπτώσεις του ενός γεύματος μόνο, δεν θα υπάρχουν πια. Ο Babaji στο Haidakham Ashram επιτρέπει φαγητό μόνο μια φορά τη μέρα στο όνομα των τριών βασικών ουσιών της διδασκαλίας του : Αλήθεια, απλότητα, αγάπη. Φυσικά πρέπει να περιέχει 70% ωμή τροφή και να είναι μια κανονική μερίδα- όχι παραπάνω.

 

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες : εγώ , εγώ μόνος μου μπορώ να σώσω τη γης, κι αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»        Ν. Καζαντζάκης.

Κορίνα Κονταξάκη – YogaLife Holistic Yoga Centre.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular / Δημοφιλέστερα

Favourite / Αγαπημένα

Μετά το Χώμα

  Όταν η ψυχή αλάφρωσε από το χώμα Έμεινε σε μια γωνιά με ημίφως Για να ορίσει τι θα κρατήσει.   Αναμνήσεις αναπάντεχες Εμπειρίε...