MAUNA- Σιωπή. Ένα πνευματικό εργαλείο και θεραπεία για το λαιμό.



Φαίνεται παράξενο , αλλά η συνειδητή σιωπή μπορεί να είναι η ομοιοπαθητική λύση για να διώξουμε όλα όσα έχουν «κολλήσει στο λαιμό» εδώ και χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λόγια είναι τελικά ο πιο αδύναμος και πλαστός τρόπος έκφρασης. Το Εγώ έχει κατακτήσει το λόγο και τον έχει αλλοιώσει. Έτσι αν ο λόγος μας δεν εξαγνιστεί με συνειδητή σιωπή, δεν χρησιμεύει στο να ελευθερώνει ότι μας βαραίνει. Αντίθετα, η αποχή από ομιλία , όχι μόνο θα εξαγνίσει το λόγο, αλλά θα «κάψει» με την φωτιά του tapa (πειθαρχία), όλα όσα έχουν κολλήσει εκεί. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο τρόποι να καθαρίσουμε από ότι μας βαραίνει:
1. Να το ελευθερώσουμε ή
2. Να το κάψουμε με μια πειθαρχία.
Η τελειοποίηση της Satya- αλήθειας, κάνει ότι λέμε, να υλοποιείται. Κάποιος όμως για να τελειοποιήσει την σάτυα του λόγου, πρέπει να εξαγνίσει το λόγο με σιωπή και μετά να μιλάει σπάνια, όταν είναι σίγουρος ότι θα μιλά με αλήθεια.
Κατά τη διάρκεια της συμβίωσης μας , κρατάμε μάουνα μετά τις 6 το απόγευμα. Κρατάμε μάουνα ακόμα και την ώρα του δείπνου. Είναι μια πνευματική πρακτική , που εκτός ότι εξαγνίζει το λόγο δυναμώνει τη συνειδητότητα.

1. Μάουνα είναι ένα είδος πειθαρχίας (tapas). Όλες οι πειθαρχίες όταν γίνονται συνειδητά , εκπαιδεύουν το πνεύμα και εργάζονται στο κάρμα μας

2. Η μάουνα είναι ένας άμεσος τρόπος να μην παραβιάσουμε τα yamas στις κοινωνικές μας επαφές. Όταν δεν μιλάμε παραβιάζουμε πιο δύσκολα την ahimsa (αβλάβεια), Satya (αλήθεια), Asteya (μη παραβίαση ορίων), aparigaha (λιτότητα), Brahmacharya (σπατάλη ζωτικής ενέργειας). * Η υπερβολική ομιλία σπατάλα ζωτικότητα το ίδιο με το υπερβολικό φαγητό και σεξ.

3. Η μάουνα είναι ο τρόπος να «είμαι, τώρα» και όχι να «παριστάνω κάτι».  Αν καταγράψετε τους λόγους για τους οποίους μιλάμε , θα δείτε ότι σπάνια είναι για το τώρα και σπάνια είναι για το «είμαι»/ψυχή, και σίγουρα περισσότερο από το 50% ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ. Μιλάμε συχνά για να
1. Κρίνουμε
2. Δικαιολογηθούμε
3. Να επιβάλουμε τη γνώμη μας
4. Να αποσπάσουμε την προσοχή

4. Η Μάουνα μας προστατεύει από ανεξέλεγκτη επικοινωνία που σπαταλά ενέργεια και δημιουργεί κάρμα. Όταν μιλάμε μόνο για να είμαστε κοινωνικοί, τότε πάμε εναντίον της αληθινής μας φύσης, αφού στην ουσία δεν θέλουμε να μιλήσουμε.

5. Με τη Μάουνα, γινόμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι στις δονήσεις του ήχου και ο ήχος μας επηρεάζει πιο εύκολα. Μπορούμε τότε να επαναλάβουμε μια προσευχή, ένα μάντρα ή να ακούσουμε μουσική και να βιώσουμε πλήρως τις δονήσεις και τα αποτελέσματα τους.

6. Με τη μάουνα απορροφάμε τον διαλογισμό ή οποιαδήποτε πρακτική ή θεωρία προηγείται. Αν μιλήσουμε μετά το διαλογισμό ή το satsang (συζήτηση), τότε οι δονήσεις αλλάζουν και η απορρόφηση παύει. Συμβαίνει όπως τη χαλάρωση μετά τις άσανας. Αν δεν χαλαρώσουμε μετά από μια άσανα ,αλλά προχωρήσουμε σε άλλη κίνηση ή άλλη άσανα, δεν γίνεται απορρόφηση.  

7. Με τη μάουνα βιώνουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας (όπως είναι η τηλεπαθητική επικοινωνία) που έχουν καταργηθεί λόγω της υπερβολικής χρήσης του λόγου. Επίσης βιώνουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να μοιραζόμαστε άμεσα ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ περνάει από το μυαλό μας.

8. και τέλος, είναι πιο πρακτικό , όταν είμαστε σε κοινόβιο να αποφεύγονται οι περιττές ομιλίες που τελικά δημιουργούν παρεξηγήσεις,  και δυσφορίες.

Από την εμπειρία μου σε διάφορα άσραμ (κοινόβια) σαν μαθήτρια αλλά και σαν δασκάλα έχω βιώσει ότι είναι αδύνατον κάποιος να εξελιχθεί σε ένα κοινόβιο , αν σπαταλιέται καθημερινά σε ανούσιες συναναστροφές , και δεν εξαγνίσει το λόγο του με μάουνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular / Δημοφιλέστερα

Favourite / Αγαπημένα

Μετά το Χώμα

  Όταν η ψυχή αλάφρωσε από το χώμα Έμεινε σε μια γωνιά με ημίφως Για να ορίσει τι θα κρατήσει.   Αναμνήσεις αναπάντεχες Εμπειρίε...