Μια συζήτητση για το νόημα της ζωής...

email
ena erotima me vasanizei, edo kai xronia. giati polloi anthropoi erxontai edo se auti ti zoi gia na zisoun ton pono.  giati imaste edo?
tin exi apantisi kaneis auti tin erotisi????
...............................................................
thelo na sixoriso mpas kai apeleutherotho apo auti tin anamnisi pou me stoixionei.
skeftome oti skopos tis zois mu ine na katafero na apeleutherotho apo to karma auto. na min kouvalo to varos.
thelo na proxoriso... to let go of the past.

reply 

.........
Έχεις όλα υλικά για να είσαι ευτυχισμένη: είσαι έξυπνη, έχεις ικανότητες, έχεις εφόδια/μόρφωση, έχεις επιθυμία να εξελιχτείς αλλά... έχω μια ερώτηση για σένα: ΘΕΛΕΙΣ να είσαι ευτυχισμένη; ή νιώθεις περισσότερη ασφάλεια όταν έχεις προβλήματα και είσαι λυπημένη; σκέψου καλά μην απαντήσεις. Πολλοί από εμάς φοβόμαστε την συνεχόμενη ευτυχία γιατί το νευρικό μας σύστημα δεν μπορεί να την αντέξει. Ή νιώθουμε τόσες τύψεις που είμαστε ευτυχισμένοι που προτιμάμε να μην την έχουμε. Ή νιώθουμε τόσο φόβο μήπως χαθεί η ευτυχία που υποσυνείδητα την απορρίπτουμε γιατί ξέρουμε πως με τη χαρά θα έρθει και ο φόβος. Σκέψου λοιπόν αν τελικά θέλεις να είσαι ευτυχισμένη ή αν νιώθεις καλύτερα με τη μιζέρια και αν τελικά αποφασίσεις ότι τη θέλεις, βάλε τα υλικά που έχεις για να τη δημιουργήσεις.

Θα σου πω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μυστικό: ΥΠΑΡΧΕΙ αυτό που λέμε “Συνεχόμενη Ροή Ευτυχίας” . Είναι μια υπέροχη Ελληνική λέξη: “ΕΥΦΟΡΙΑ” που σε ελεύθερη μετάφραση από τα αρχαία Ελληνικά σημαίνει “μεταφέρω/κατέχω τη χαρά ή την ευκολία”. Ευφορία λοιπόν σημαίνει να έχω μέσα μου τη χαρά. Όταν η χαρά είναι μέσα μας και όχι έξω μας, τότε δεν έχει σημασία τι συμβαίνει έξω. Η χαρά δεν φεύγει όταν την κατέχεις. Η χαρά φεύγει όταν την δανείζεσαι από διάφορα γεγονότα ή διάφορους ανθρώπους. Αυτό κάνουμε οι περισσότεροι: ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ τη χαρά από ανθρώπους και καταστάσεις μέχρι που χρεοκοπούμε και μετά φοβόμαστε να δανειστούμε και ζούμε στη μιζέρια. Αυτό υποψιάζομαι πως έχεις κάνει καλή μου, γι αυτό και τώρα είσαι χρεοκοπημένη και δεν μπορείς να βρεις λύση. Αυτή τη συνήθεια να δανείζεσαι χαρά, την πήρες ίσως από τη μητέρα σου που ακόμα δανείζεται από εσένα και από άλλους για να επιβιώσει συναισθηματικά. Δεν είναι δουλειά σου ούτε να την κρίνεις για αυτό που κάνει άλλα ούτε και να τη σώσεις. Ούτε να την ΚΡΙΝΕΙΣ αλλά ούτε και να τη ΣΩΣΕΙΣ. Αν την κρίνεις, πρέπει να τη σώσεις. Αν την αφήσεις και τη συγχωρέσεις, τότε δεν χρειάζεται να τη σώσεις. Όταν κρίνουμε τους άλλους, δημιουργούμε μια από τις πιο ισχυρές καρμικές συνδέσεις με το άτομο που κρίνουμε. Όταν κρίνουμε κάποιον, έχουμε ευθύνη απέναντι του. Προσπάθησε να την αφήσεις. Εκείνη έχει ευθύνη για τον εαυτό της και εσύ για σένα. Αν εσύ γίνεις δυνατή, θα της δώσεις δύναμη γιατί είστε καρμικά δεμένες έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια. Αν όμως την αφήσεις να δανείζεται από σένα δύναμη, τότε αποδυναμώνεστε κι οι δυο. Άσε την και δυνάμωσε εσύ. Τότε μόνο θα τη βοηθήσεις.

Η ερώτηση σου “γιατί ερχόμαστε εδώ και ποιο είναι το νόημα της ζωής” είναι το μεγαλύτερο ερώτημα της ανθρωπότητας. Σε μια από τις συναντήσεις μας η δασκάλα μου μας είπε “θέλετε να σας πω ποιο είναι το νόημα της ζωής; κάθεστε εδώ και αναρωτιέστε γιατί υπάρχω; θα σας δώσω εγώ λόγο να υπάρχετε. Είστε όμως έτοιμοι να το ακούσετε; Είστε εδώ για να στηρίξετε το Θεό. Είστε εδώ για να εξελιχτείτε και να πάτε πίσω στον ωκεανό του Απόλυτου για να το δυναμώσετε. Δεν θα είστε πια Εγώ αλλά θα είστε το Ένα.” Λίγο τρομακτικός στόχος έτσι δεν είναι; Όταν ο Καζαντζάκης είπε στην “Ασκητική” ότι “ο Θεός δεν είναι παντοδύναμος. Ό Θεός θέλει να σε πατήσει για να ανέβει” αυτό εννοούσε. Οι άνθρωποι όταν το διάβασαν τον μίσησαν και η εκκλησία τον αφόρισε. Αυτό όμως εννοούσε. Στην αρχαία Ινδία περιέγραφαν την σπονδυλική στήλη σαν “Bhrama Danda” που σημαίνει “το μπαστούνι του Θεού”. Η σπονδυλική στήλη είναι ο δρόμος που η Θεϊκή ενέργεια μεταφέρεται από τη λεκάνη στον εγκέφαλο και ανοίγει τη συνειδητότητα. Ο Θεός περιμένει να ανοίξει η συνειδητότητα μας για να μας χρησιμοποιήσει για να την εξέλιξη του σύμπαντος. Τέτοιο μεγάλο στόχο έχουμε. Αλλά επειδή το μικρό μας , απενεργοποιημένο μυαλό δεν μπορεί να το συλλάβει, ψάχνουμε πιο μικρούς και ασήμαντους στόχους για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Και επειδή τίποτα δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό, πέφτουμε σε κατάθλιψη. Πιστεύω ότι οι πολύ έξυπνοι και εξελιγμένοι άνθρωποι είναι μανιοκαταθλιπτικοί καμιά φορά γιατί υποψιάστηκαν αυτό το υψηλό νόημα αλλά δεν μπόρεσαν να το συλλάβουν ολοκληρωτικά ή δεν ήθελαν να το συλλάβουν, και έτσι έπεσαν σε κατάθλιψη.

Εσύ; Είσαι έτοιμη να γίνεις το “Μπαστούνι του Θεού;” Αν όχι...δεν μπορώ να σου βρω άλλο νόημα. Ρώτα κανέναν επιστήμονα. Ίσως σου δώσει κάτι πιο μικρό και εφικτό. Κι αν η λέξη Θεός είναι το πρόβλημα σου, μην τρομάζεις. Οι Ινδιάνοι περιγράφουν το Θεό “The Great Spirit”. Στις Ουπανισάδες (αρχαίο Ινδικό κείμενο) περιγράφουν τη δημιουργία σαν “Ο Θεός αποφάσισε να εκραγεί σε μικρά κομμάτια και διάφορες μορφές”. Δεν είναι αυτό το big bangπεριγράφουν οι επιστήμονες; Αν μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε το σύμπαν που με μια έκρηξη έγινε κομμάτια και εμείς είμαστε ένα κομματάκι μικρό από αυτό το σύμπαν, τότε δεν θα μας τρομάζει η επανένωση. Δεν Είμαστε το Εγώ. Είμαστε το Σύμπαν. Αν μπορέσουμε να συλλάβουμε την ιδέα αυτή, δεν θα φοβόμαστε ούτε το θάνατο, ούτε και τη ζωή , ούτε το νόημα της ζωής. Αν όμως πιστεύουμε ότι είμαστε το όνομα μας, οι εμπειρίες μας, το σώμα μας, η εθνικότητα μας, το σπίτι μας, τα παιδιά μας, η οικογένεια μας και όταν τα χάσουμε είμαστε κάτι λιγότερο... τότε το νόημα της ζωής είναι πολύ τρομακτικό. Αυτή η προσκόλληση στη ζωή και αυτός ο φόβος του αληθινού νοήματος της ζωής είναι που σταύρωσε το Χριστό, που δηλητηρίασε το Σωκράτη, που αφόρισε τον Καζαντζάκη και τόσους άλλους που τόλμησαν να κοιτάξουν ...ψηλά. Και αυτή η αλήθεια είναι που κάνει την απάντηση στην ερώτηση “ποιο είναι το νόημα της ζωής” τόσο ανέφικτη. Πολλοί έδωσαν αυτή την απάντηση στο ερώτημα αυτό αλλά η ανθρωπότητα απέρριψε την απάντηση αυτή. Αρνήθηκε την αλήθεια γιατί σημαίνει την κατάργηση της ατομικότητας. Ποιος θέλει να είναι το Ένα; κανείς. Όλοι θέλουν να είναι κάποιοι. Κανείς δεν θέλει να είναι το Απόλυτο.

Αυτό είναι το νόημα της ζωής. Και όταν μπορέσουμε να το αντέξουμε και να το ζήσουμε, τότε η Ευφορία ενεργοποιείται γιατί γίνεσαι Συνεργάτης του Σύμπαντος. Και το σύμπαν έχει απεριόριστη χωρητικότητα για ευτυχία και δημιουργία. Αν όμως είσαι συνεργάτης μόνο με την οικογένεια σου ή τους φίλους, ή τους συμπατριώτες σου, τότε να ξέρεις ότι η ικανότητα σου να “κατέχεις χαρά” θα είναι όση χρειάζεσαι: ασταθής και περιορισμένη.

Σου στέλνω τη σπίθα της επανενεργοποίησης του αληθινού στόχου. Έτσι να επανενεργοποιηθεί η Εφορία μέσα σου. Μόνο έτσι θα γλυτώσεις από την ψευδαίσθηση της ζωής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular / Δημοφιλέστερα

Favourite / Αγαπημένα

Μετά το Χώμα

  Όταν η ψυχή αλάφρωσε από το χώμα Έμεινε σε μια γωνιά με ημίφως Για να ορίσει τι θα κρατήσει.   Αναμνήσεις αναπάντεχες Εμπειρίε...