Τρεις πολυτιμες πρακτικές από την παράδοση Gitanananda Yoga από την Κούλια Χριστοφή

 


Υπάρχουν κάποια δώρα που είναι τόσο πολύτιμα.

Να τα πιάσουμε δεν μπορούμε, ούτε να τα δούμε.

Παρόλα αυτά, έχουν την δύναμη να μπουν στην ζωή μας και να μας καθοδηγήσουν σε μονοπάτια που δεν ξέραμε την ύπαρξη τους. Σε μέρη, που είχαμε την υποψία ότι υπάρχουν αλλά δεν ξέραμε τον δρόμο, ούτε είχαμε τον οδηγό.

Τόσο πολύτιμο δώρο είναι για εμένα η συμμετοχή μου στην ομάδα του yoga step-by-step.

Ανεκτίμητες είναι οι διδασκαλίες και οι πρακτικές που έχουν μεταφερθεί με τόση φροντίδα και αγάπη από την Δασκάλα μας. Διδασκαλίες που σκοπό έχουν να μας αφυπνίσουν από την άγνοια και να δυναμώσουν την φωνή της ψυχής μέσα μας.

Το πρόγραμμα αυτό είναι τόσο σημαντικό λόγω και του βιωματικού του χαρακτήρα.

Χωρίς εξάσκηση και πρακτικές οι θεωρίες παραμένουν θεωρίες με κανένα όφελος στην ζωή μας και στην εξέλιξή μας. Αντιθέτως, οι τεχνικές pranayama που έχουμε διδαχθεί αποτελούν εργαλείο σε αυτό το δρόμο που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε προς την συνειδητοποίηση της αιώνιας μας ύπαρξης.

Η Pranava AUM, η Savitri Pranayama και η Anu Loma Viloma Pranayama είναι 3 κύριες πρακτικές του προγράμματος yoga step-by-step και του συστήματος Gitananda.

Με αίσθημα ευθύνης καταγράφω τις σημειώσεις μου για αυτές τις πρακτικές, όπως έχουν μεταφερθεί από την Δασκάλα μας.

Pranava AUM

Η Pranava AUM, όπως υποδηλώνει και το όνομα της, είναι μια δόνηση που υπάρχει πριν από οτιδήποτε άλλο- πριν δημιουργηθεί ο κόσμος στον οποίο ζούμε, το σύμπαν, η ζωή. Η λέξη pranava μεταφράζεται από τα σανσκριτικά σαν «πριν από την γέννηση».

Ο ήχος AUΜ είναι ένα ιερό μάντρα, μια ιερή δόνηση που την συναντάμε σε διάφορες θρησκείες. Για τους Ινδουιστές το AUM αποτελεί το πιο ιερό μάντρα. Στον Χριστιανισμό τον ήχο αυτό τον συναντάμε στην επίσης ιερή λέξη Αμήν που υποδηλώνει και βεβαιώνει την συμμετοχή και ευθύνη του ανθρώπου για την σωτηρία της ψυχής του. Με ανάλογο τρόπο η λέξη Amin χρησιμοποιείται και στο Ισλάμ.

Τα τρία γράμματα- ήχοι που αποτελούν την Pranava AUM αντιπροσωπεύουν την τριαδικότητα της ζωής. Στην γιόγκα αναφερόμαστε σε αυτή την τριαδικότητα με το Πηγή- Ψυχή- Καθαρή Συνειδητότητα. Στον Χριστιανισμό η τριαδικότητα αυτή παίρνει μορφή μέσω του Πατήρ- Υιός- Άγιο Πνεύμα.

Το κάθε γράμμα από την Pranava AUM συνδέεται με ένα τμήμα των πνευμόνων και με ένα από τα τρία προσωρινά σώματα.

·       Το Α συνδέεται με το φυσικό μας σώμα και το κάτω μέρος των πνευμόνων.

·       Το U συνδέεται με το συναισθηματικό μας σώμα και το μεσαίο μέρος των πνευμόνων.

·       Το M συνδέεται με το νοητικό μας σώμα και το πάνω μέρος των πνευμόνων.

Για την πρακτική, καθόμαστε σε μια άνετη στάση κρατώντας ευθυγραμμισμένη την σπονδυλική μας στήλη, με κατεύθυνση προς τον βορρά. Εισπνέουμε και εκπνέουμε από τη μύτη.

Εισπνέουμε 6 χρόνους χρησιμοποιώντας και τα 3 μέρη των πνευμόνων:

·       2 χρόνους εισπνοή από το κάτω μέρος των πνευμόνων- διαφραγματική αναπνοή.

·       2 χρόνους εισπνοή από το μεσαίο μέρος των πνευμόνων- στηθική αναπνοή.

·       2 χρόνους εισπνοή από το πάνω μέρος των πνευμόνων- κλειδική αναπνοή.

Εκπνέουμε 12 χρόνους χρησιμοποιώντας και τα 3 μέρη των πνευμόνων:

·       4 χρόνους εκπνοή από το κάτω μέρος των πνευμόνων με τον ήχο Aaa

·       4 χρόνους εκπνοή από το μεσαίο μέρος των πνευμόνων με τον ήχο Uuu

·       4 χρόνους εκπνοή από το πάνω μέρος των πνευμόνων με τον ήχο Mmm

 

Επαναλαμβάνουμε την αναπνοή για 9, 18 ή 27 γύρους.

Η Pranava AUM έχει την ιδιότητα να ενθαρρύνει την ευθυγράμμιση των 3 προσωρινών σωμάτων, του φυσικού, συναισθηματικού και νοητικού ώστε να ανοίξει η δίοδος προς τα 2 αιώνια μας σώματα, του υπερνοητικού και του πνευματικού, οδηγώντας μας προς της συνειδητοποίηση του αθάνατου της ψυχής μας.

Savitri Pranayama

Η Savitri pranayama είναι εξαιρετική πηγή ζωτικότητας λόγω και της σύνδεσης της με το ήλιο.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση η Savitri ήταν η κόρη του Savitr- μιας ηλιακής θεότητας- και έχει μείνει στην ιστορία ως η γυναίκα που νίκησε τον θάνατο. Με την δύναμη της αφοσίωσης της στον αγαπημένο της κατάφερε να αλλάξει την μοίρα του και να του χαρίσει την ζωή όταν αυτός ήταν καταδικασμένος να πεθάνει.

Αυτή η ιστορία συμβολικά μπορεί να μας δείξει την δύναμη που έχει η Savitri pranayama και η ζωτικότητα που παίρνουμε από τον ήλιο, στην προσπάθεια μας για αφύπνιση.

Η αναπνοή αυτή μπορεί να γίνει σε διαφορετικούς ρυθμούς που ονομάζονται τάλα. Ο αριθμός τάλα της κάθε αναπνοής υποδηλώνει τον χρόνο του κρατήματος.

Για παράδειγμα η αναπνοή 3 τάλα προϋποθέτει:

·       Εισπνοή 6 χρόνους (3 x 2)

·       Κράτημα 3 χρόνους

·       Εκπνοή 6 χρόνους (3 x 2)

·       Κράτημα 3 χρόνους

Με τον ίδιο τρόπο η αναπνοή 4 τάλα προϋποθέτει:

·       Εισπνοή 8 χρόνους (4 x 2)

·       Κράτημα 4 χρόνους

·       Εκπνοή 8 χρόνους (4 x 2)

·       Κράτημα 4 χρόνους

Αυτός ο ρυθμός μπορεί να γίνει για 3, 4, 5, 6, 7 και 8 τάλα αναλόγως του αποτελέσματος που θέλουμε να πετύχουμε και της δυνατότητας των πνευμόνων να ανταποκριθούν σε κάθε ρυθμό.

·       Ο ρυθμός 3 τάλα συνδέεται με το συναισθηματικό μας σώμα και βοηθά στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.

·       Ο ρυθμός 4 τάλα συνδέεται με το φυσικό μας σώμα και βοηθά στην ανανέωση και διατήρηση υγιών κυττάρων στο σώμα.

·       Ο ρυθμός 5 τάλα συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και μπορεί να καταπολεμήσει συμπτώματα αναβλητικότητας και φυγοπονίας.

·       Ο ρυθμός 6 τάλα συμβάλει στην εγρήγορση και καθαρότητα της σκέψης και των αισθήσεων.

·       Ο ρυθμός 7 τάλα πετυχαίνει την ηρεμία του νου και των αισθήσεων.

·       Ο ρυθμός 8 τάλα μας δίνει μια πνευματική, υπερφυσική δύναμη και συμβάλει στην αναζωογόνηση του σώματος, τη μακροζωία και την καλή υγεία. 

Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τελειοποιήσει ένα ρυθμό όταν μπορούμε να κάνουμε 27 επαναλήψεις χωρίς να νιώθουμε κούραση ή δυσφορία.

Προσοχή χρειάζεται στο να μην πιέσουμε τους πνεύμονες να κάνουν πιο απαιτητικούς ρυθμούς από αυτούς που μπορούν γιατί αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

 

 

Anu Loma Viloma Pranayama

Η Anu Loma Viloma pranayama είναι αναπνοή πολικότητας που ενθαρρύνει την φόρτιση των 3 προσωρινών μας σωμάτων (φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό), μέσω της σύνδεσης αντιθέτων.

Ενώ στην ύλη, κάθε δράση μας που είναι αντίθετη με την ροή μας σπαταλά ενέργεια, στο ενεργειακό πεδίο η ένωση αντιθέτων έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η φόρτιση- πολικότητα που μπορεί να επιτευχθεί με αυτή την pranayama οδηγεί σε μια ουδετερότητα, ισορροπώντας το νευρικό σύστημα και τα κύτταρα του σώματος.

Στην πρακτική μας χρησιμοποιούμε αντίθετα όπως: εισπνοή-εκπνοή, ήλιος-σελήνη, αρσενικό-θηλυκό, χρυσό- ασημένιο, ζεστό-κρύο, δεξιά πλευρά-αριστερή πλευρά, πάνω-κάτω.

H Anu Loma Viloma pranayama μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους όπως περιγράφονται πιο κάτω. Και στις δύο περιπτώσεις εισπνέουμε και εκπνέουμε από την μύτη, με πλήρη αναπνοή.

Anu Loma Viloma 1

Καθόμαστε σε μια άνετη στάση κρατώντας ευθυγραμμισμένη την σπονδυλική μας στήλη με κατεύθυνση προς τον βορρά ή ξαπλώνουμε στη shava asana με το κεφάλι προς το βορρά.

·       Εισπνέουμε και οραματιζόμαστε ένα χρυσό, ζεστό πέπλο ενέργειας, που συμβολίζει την ενέργεια του ήλιου, να κατακλύζει την δεξιά μας πλευρά από τον κόκκυγα ή πόδια προς το κεφάλι.

·       Κρατάμε την εισπνοή πάνω από το κεφάλι.

·       Εκπνέουμε και οραματιζόμαστε ένα ασημένιο, κρύο πέπλο ενέργειας, που συμβολίζει την ενέργεια της σελήνης, να κατακλύζει την αριστερή μας πλευρά από το κεφάλι προς τον κόκκυγα ή πόδια.

·       Μένουμε σε άπνοια στον κόκκυγα ή πόδια.

Η αναπνοή αυτή ακολουθεί τον ρυθμό της Savitri pranayama δηλαδή ο χρόνος εισπνοής και εκπνοής να είναι διπλάσιος από τον χρόνο των κρατημάτων.

Επαναλαμβάνουμε την αναπνοή για 9, 18 ή 27 γύρους.

Anu Loma Viloma 2

Καθόμαστε σε μια άνετη στάση κρατώντας ευθυγραμμισμένη την σπονδυλική μας στήλη με κατεύθυνση προς τον βορρά ή ξαπλώνουμε στη shava asana με το κεφάλι προς το βορρά.

·       Εισπνέουμε και οραματιζόμαστε ένα χρυσό, ζεστό πέπλο ενέργειας, που συμβολίζει την ενέργεια του ήλιου, να περνάει από όλο μας το σώμα, από το κεφάλι προς το έδαφος κάτω τον κόκκυγα ή πέρα από τα πόδια.

·       Κρατάμε την εισπνοή στο έδαφος κάτω από τον κόκκυγα ή πέρα από τα πόδια.

·       Εκπνέουμε και οραματιζόμαστε ένα ασημένιο, κρύο πέπλο ενέργειας, που συμβολίζει την ενέργεια της σελήνης, να ανεβαίνει από τον κόκκυγα ή πόδια μέχρι πάνω από κεφάλι.

·       Μένουμε σε άπνοια πάνω από το κεφάλι.

Ακολουθούμε τον ρυθμό της Savitri pranayama όπως περιγράφεται πιο πάνω και επαναλαμβάνουμε την αναπνοή για 9, 18 ή 27 γύρους.

Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής, μένουμε μερικά δευτερόλεπτα ακίνητοι, σε ουδετερότητα για να απορροφήσουμε τα οφέλη της άσκησης.

Πρακτική

Η ένταξη των πρακτικών pranayama στην καθημερινότητα μας, ενισχύει την ζωτικότητά μας με σκοπό να μπορούμε να ζούμε με αυτογνωσία, δηλαδή να μπορούμε να διαχωρίσουμε τα θέλω του εγώ από την φωνή της ψυχής. Με αυτό τον τρόπο πορευόμαστε στην ζωή αποφεύγοντας αχρείαστες εμπειρίες και συναναστροφές που δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ψυχή μας και στο καθήκον που έχουμε έρθει να επιτελέσουμε σε αυτή την ενσάρκωση.

Η εκπαίδευσή μας στο yoga step-by-step είναι η αρχή μιας νέας ζωής προς την συνειδητοποίηση της αλήθειας- της συμπαντικής αλήθειας.

Ευγνώμων για αυτό το μονοπάτι που καλούμαι να ακολουθήσω.

 



Κούλια Χριστοφή 

μέλος της ομάδας Ολιστικής Πνευματικής Εκπαίδευσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular / Δημοφιλέστερα

Favourite / Αγαπημένα

Μετά το Χώμα

  Όταν η ψυχή αλάφρωσε από το χώμα Έμεινε σε μια γωνιά με ημίφως Για να ορίσει τι θα κρατήσει.   Αναμνήσεις αναπάντεχες Εμπειρίε...